Takovou snídani by chtěl po ránu každý: Chutné mini lívance si zamilujete téměř okamžitě. Jsou lepší než koblihy a palačinky

Sladké, chutné, levné, lehce udělané… Tímto vším by se daly lívance dle tohoto receptu vyjádřit. Pokud tedy máte chuť na něco výjimečného, nebojte se je zkusit udělat.

Kdo by nechtěl na snídani něco, co potěší chuťové buňky a zároveň dodá energii do celého dne? Tyto lívance jsou dokonalým způsobem, jak rozjasnit každé ráno. A nemusíte si je dělat jenom na snídani, oceníte je i na večeři či jen tak na svačinu. A pokud chcete někomu z domácnosti udělat radost, není lepší způsob, než jim je naservírovat i s nějakým tím dobrým džemem.

Ingredience a postup přípravy lívanců

Na těstíčko budete potřebovat:

  • Jedno vejce
  • Dvě až tři polévkové lžíce cukru
  • Dvě stě čtyřicet gramů mouky
  • Dvě stě padesát mililitrů kefíru pokojové teploty
  • Půl lžičky soli
  • Půl lžičky jedlé sody
  • Vanilkové aroma či cukr dle chuti
  • Metličku
  • Střední mísu
  • Pánev
  • Rostlinný olej
  • Talíř
  • Papírové utěrky

Začněte tím, že si vezmete mouku a pomalu ji budete smíchávat s jedlou sodou a solí, dokud se nespojí. Jakmile to budete mít, nechejte to tak a do misky si dejte vejce s cukrem, pomalu vyšlehejte za pomoci metličky. Během stálého míchání postupně přilévejte teplý kefír a zapracovávejte dohromady. Na závěr vsypejte směs z mouky a naposledy zamíchejte.

Fotografie: Unsplash

Je to jednoduché a rychlé

Nyní jste vytvořili těsto, se kterým už je velice snadné pracovat. Výhoda tohoto pokrmu je taky taková, že za něj ani moc neutratíte, tudíž si můžete dopřávat dobrot i přesto, že potřebujete šetřit.

Na pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a nyní máte dvě možnosti. První je, že těsto nalijete lžící a jednoduše jej rozprostřete. Druhá je snadnější, těsto dáte do mikrotenového sáčku, odstřihnete konec a dávku na usmažení vždy prostě vymáčknete.

Fotografie: Unsplash

Smažte na mírném ohni z obou stran, dokud lívance nechytnou zlatavou barvu. Vždy, jak budete mít hotovo, lívanec z pánve odeberte nejprve na papírové utěrky a až poté podávejte na talíři. Vsákne se tak přebytečná mastnota a lívance nebudou zbytečně přemaštěné, což ve výsledku zlepší jejich chuť. Doplnit je můžete nutellou, šlehačkou, ovocným či čokoládovým toppingem a nebo si je dejte jenom tak, chutnat budou skvěle vždy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]