Většina lidí si chybně myslí, že všechny tuky jsou pro tělo škodlivé. Opak je ale pravdou

Fotografie: Pixabay

Slovo tuk je pro nás ve většině případů strašákem a jejich použití se snažíme vyhýbat. Paradoxní ale je, že jsou pro naše tělo důležité a mohou nám pomoci třeba i s dietou.

Základní rozdělení tuků je na tuky živočišného a rostlinného původu.  Rostlinné tuky, jak už z jejich názvu vyplývá, získáváme z rostlin. Nacházejí se převážně v plodech nebo semenech vybraných rostlin. Rostlinné tuky nejčastěji nalezneme ve formě kapaliny, tedy jako oleje. Mezi ty nejrozšířenější se řadí slunečnicový, kokosový, řepkový nebo sójový. Můžeme se setkat ale i s takzvanými margaríny, což jsou nejčastěji běžně používané náhražky másla v naší domácnosti. 

Fotografie: Pexels

Rostlinné tuky jsou pro naše zdraví více přínosné 

Většina tuků rostlinného původu má na naše tělo prokazatelně pozitivní účinky. Obsahují totiž nasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Z rostlin se tuky získávají pomocí lisování za studena a vzniklé oleje pak najdou hojné využití nejen v potravinářském průmyslu, ale také pro terapeutické účely. V lidské těle se po konzumaci tuky hromadí v tukové tkáni a z tohoto důvodu jsou považovány za nezdravé a mnoho lidí se jejich konzumaci snaží vyhnout.

Na tuky živočišného původu narazíme ve formě másla nebo sádla. Řadí se sem ale také hovězí lůj, nebo tuk získávaný z ryb. Živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu. Obsahují velké množství nasyceným mastných kyselin, které pro naše tělo již není přínosné. Rybí tuk se svou strukturou blíží k rostlinným olejům, v jeho konzumaci se nemusíme omezovat. Příjem tuků v naší potravě může být očividný a to v případě, že si často dopřáváme máslo, slaninu nebo škvarky. 

Fotografie: Pexels

Živočišným tukům se nevyhýbejte, hotovým zázrakem je sádlo

Jednou z nejvíce diskutovaných potravin z hlediska vlivu na naše tělo, je sádlo. Existuje totiž důkazy, že je pro naše tělo jeho konzumace prospěšná, ale také naopak. Vědci se nejčastěji zabývají zkoumáním vlivu tuku na ženské tělo.

V Dánsku totiž během jedné studie došli k závěru, že tuk není pro ženské tělo nebezpečný. Naopak, v malých dávkách je zdraví prospěšný. Obsahuje totiž kyselinu arachidonovou, která je pro správné fungování ženského těla nezbytná. Ta totiž nejen odplavuje toxiny z těla, ale také zlepšuje imunitu, metabolismus, stimuluje činnost mozku a podílí se na správné funkci střev.

Fotografie: iStock

Tuky jsou také důležitým zdrojem složek, které potřebujeme k výživě naší pokožky a vlasů. Pomáhají udržovat naše vlasy svěží, silné a lesklé. Je tedy doporučeno sádlo nejen konzumovat, ale také si z něj vyrobit domácí masku.

Sádlo je také prospěšné také u těhotných žen. Pomáhá totiž do jejich těla doplňovat potřebné esenciální tuky. Paradoxně jeho konzumace vede také k hubnutí, protože jeho omezené množství dokáže našemu tělu dodat pocit sytosti, což je stav, který se během diet velmi hodí.

Zdroj: Healthline