Milovníci mletého masa si přijdou na své. Varianta na sekanou plněnou strouhaným sýrem vás určitě nadchne. Budete ji muset dělat už pořád.
Mleté maso se dá v kuchyni připravit na bezpočet způsobů. Ať už jsou to smažené karbanátky, plněné papriky nebo kuličky se smetanovou omáčkou. Klíčem k vynikajícím pokrmům z mletého masa je jeho dokonalé ochucení. Vyzkoušejte variaci na oblíbenou sekanou se sýrem, která vás svojí chutí rozhodně nezklame. Citronová omáčka už vše jen podtrhne.
Ingredience na sekanou
- 600 g mletého masa
- 100 g toustového chleba nebo rohlíku
- 100 ml mléka
- svazek zelené cibule
- 100 g sýra Gouda
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- špetka černého pepře
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
Ingredience na omáčku
- lžička hladké mouky
- 150 ml vody
- lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
Postup přípravy sekané
Toustový chléb, rohlíky nebo jiné bílé pečivo zbavte kůrky v případě, že je příliš tvrdá a nerozmočila by se. Jinak ji můžete ponechat a pečivo nakrájejte na menší kostičky.Vložte do misky, zalijte mlékem a nechte pořádně nasáknout. Bokem do misky vložte mleté maso (ideálně mix hovězího a vepřového), přidejte vejce a vše promíchejte.
Nyní maso ochuťtě mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zelenou cibulku nakrájejte nadrobno a přidejte k masu. Sýr postrouhejte na hrubém struhadla a zamíchejte do směsi. Dobře nasáklý chléb přidejte také k masu a vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily a maso drželo tvar.
Připravte si pekáček nebo zapékací mísu a vytřete ji rostlinným olejem. 1-2 cibule nakrájejte na kostky a rozprostřete je na dno. Z masa vypracujte pěknou šišku a položte ji na cibuli v pekáčku. Nožem udělejte v sekané malý podélný zářez a na cibuli ještě rozprostřete bobkové listy a nové koření. Sekanou pečte při 180 °C přibližně 50 minut.
Na pekáč vyválím mleté maso a ponořím do něj uvařená vejce natvrdo. Za 45 minut vytáhnu z trouby nevětší pochoutku
Základ na omáčku vezměte z výpeku
Maso během pečení bude uvolňovat šťávu. Průběžně však sekanou kontrolujte a v případě potřeby ji podlijte vodou. Na závěr si ještě připravte omáčku. Upečenou sekanou vyndejte z pekáče a výpek i s cibulkou a kořením přemístěte na pánev. Přidejte k němu hladkou mouku, citronovou šťávu a na středním ohni nechte pět minut provařit.
Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte k ní vodu. Omáčku poté přeceďte přes jemné sítko a můžete dosolit, pokud by se vám zdála málo slaná. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ji s bramborovou kaší a trochou citronové omáčky. Bude vynikající i jako studená svačina s čerstvým pečivem. Uvidíte, že doma už jinou sekanou dělat nebudete. Dobrou chuť.
Napište komentář