Karbanátky se zelím ve smetanové omáčce. Jednoduché, rychlé a neuvěřitelně chutné

Šťavnaté mleté maso, zelenina a jemná smetanová omáčka překvapí vás i vaši rodinu. K přípravě potřebujete jen pár surovin, ušetříte čas, a navíc si i pochutnáte.

Pokud už jste vyčerpali svou zásobu receptů a zdá se vám, že stále vaříte stejná jídla dokola, můžete vyzkoušet staré známé karbanátky trochu jinak. Název karbanátek k nám přišel z němčiny a vyjadřuje smažený bochánek mletého masa nebo zeleniny. Stala se z něj česká klasika, kterou zná každý rodinný stůl. Karbanátky jsou energeticky vydatným pokrmem a servírují se s bramborem, zeleninou i chlebem.

K přípravě karbanátků se zelím budete potřebovat

  • 200 g rýže
  • ½ pekingského zelí
  • 1 šálek vody
  • 3-4 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g mletého masa
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Strouhanka
  • Vejce
  • 1 ks mrkve
  • 200 g zakysané smetany
  • 500 ml vody
  • Zelenina
Fotografie: Pixabay

Maso i pro úplné začátečníky

Jestliže se rozhodnete použít mleté maso v kuchyni, možná byste měli vědět pár základních informací. Pokud kupujete již namleté maso, vybírejte vždy jasně červené, které vypovídá o čerstvosti produktu. Nejlepší volbou je určitě maso namleté přímo v řeznictví, kde máte možnost přímo vidět, s jakým kusem masa pracujete.

Mleté maso nemá dlouhou trvanlivost, proto ho spotřebujte co možná nejrychleji, nejlépe ještě ten den. V receptech se setkáte s mnoha variacemi, jak tento druh masa použít, stačí jen dobře ochutit, nevysušit a můžete ho připravit na desítky způsobů.

Postup přípravy karbanátků se zelím

Pekingské zelí nakrájejte na drobné proužky a vložte do vroucí vody. Nechte zelí změknout, sceďte a vymačkejte veškerou vodu. Rýži orestujte na pánvi s trochou oleje, zalijte vodou, osolte a nechte vařit do změknutí. Na pánvi si orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a nechejte vychladnout.

Mleté maso smíchejte se smaženou cibulkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Do směsi přidejte zelí a rýži a důkladně promíchejte. Z masové směsi vytvořte karbanátky a postupně je obalte ve strouhance. Připravte si pekáč vymazaný trochou oleje a bochánky do něj naskládejte. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut.

Mrkev a cibuli si nakrájejte na menší kousky a orestujte na pánvi. Zakysanou smetanu smíchejte s vodou a nalijte na restovanou zeleninu. Poduste několik minut a ochuťte solí a pepřem. Omáčku poté nalijte do pekáče na karbanátky a nechte ještě péct 15 minut. Servírujte posypané čerstvými bylinkami s bramborem nebo bramborovou kaší. Karbanátky jsou šťavnaté a s omáčkou neodolatelnou kombinací. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]