Zelné karboše dělám vždy, když nemám čas, ale chci udělat dojem. Každý prosí o přídavek

Mleté maso a zelí

Zelné recepty se na českém talíři nevyskytují často, je to ale velká škoda. Jsou chutné, ale také bohaté na vitamíny. V pohodlí domova si připravte variaci na závitky.

Ač se to na první pohled jeví jako typické čínské jídlo, i z českých surovin se dají připravit lahodné závitky. Kombinace, kterou na ně použijeme, se může na první pohled jevit jako velmi zajímavá, výsledná chuť nás ale rozhodně překvapí. Pokud tedy chceme náš obvyklý oběd nebo večeři něčím ozvláštnit, jsou tyto upravené závitky tou pravou volbou.

Ingredience potřebné na přípravu zelných „závitků“:

  • 80 gramů rýže
  • 300 gramů zelí
  • 500 gramů mletého masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli
  • lžička mleté papriky
  • půl lžičky černého pepře
  • 40 mililitrů rostlinného oleje
  • 1 mrkev
  • 100 gramů smetany
  • půl lžičky rajčatové pasty

Mleté maso a zelí

Vepřové rolky

Můj muž mi ukázal tento recept na lahodné vepřové závitky po své babičce

Napodobenina čínského jídla se neobejde bez rýže

Nejprve si dáme vařit rýži, tu připravíme podle návodu, který najdeme na jejím obalu. Zelí, které bude tvořit základ celého pokrmu, si nakrájíme najemno, stejně tak si připravíme cibuli. Zelí umístíme do vroucí vody, kde jej necháme 15 minut, oproti tomu připravenou cibuli ihned použijeme, a to tak, že ji zamícháme s mletým masem.

Mleté maso a zelí

Kombinací surovin vznikne hutné těsto

Jakmile máme propracované maso s cibulí, přidáme do směsi uvařenou rýži a spařené zelí. Směs dochutíme za pomoci soli, papriky, černého pepře a nakonec také vejce. Přidáme stroužek česneku, který jsme protlačili lisem, a vznikne nám jednotné těsto. Z toho si postupně vytvoříme válečky, které umístíme do zapékací mísy vymazané rostlinným olejem.

Mleté maso a zelí

Válečky jednoduše upečeme a servírujeme

Vzniklé „závitky“, kterými jsme vyskládali pekáč, si umístíme do trouby a pečeme je na 180 stupňů po dobu 40 minut. Mezitím si připravíme druhou cibuli, kterou nakrájíme na čtvrtky a v misce ji smícháme s mrkví nastrouhanou na hrubém struhadle. Tuto kombinaci osmažíme na pánvi a přidáme k ní zakysanou smetanu a rajčatový protlak. Do směsi přidáme vodu a na posledních 10 minut pečení s ní zalijeme válečky, které máme v troubě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*