Líne zelné rolky s mletým masem a smetanovou omáčkou

Kombinace zelí a mletého masa je naprosto dokonalá, tento recept je jednoduchý na přípravu a opravdu chutný. Zamilujete si ho. 

Mleté maso v zelném listu vám může zabrat zbytečně moc času, tento recept je ale jednoduchý na přípravu a pokud někdo nemá rád zelí téměř ani nepozná, že je v něm použito. To je skvělé zejména u dětí, které nemají zelí v oblibě. Omáčka ze zakysané smetany jídlo krásně zjemní a dodá mu šmrnc.

Ingredience na mleté maso se zelím

Příprava jídla vám zabere jen několik málo minut, celý pokrm vám zabere asi hodinu a půl času, je velice chutný a zdraví.

  • 1 kg vepřového nebo kuřecího mletého masa
  • 500 g bílého zelí
  • 1 ks větší cibule
  • 100 g rýže
  • sůl a pepř

Na omáčku budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks cibule a mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g rajčat ve vlastní šťávě
  • 300 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml vody

Příprava mletého masa

Nejprve si dejte vařit rýži, ta by měla být uvařená jen na půl a před přidáním do směsi by měla být už studená. Smíchejte mleté maso s nakrouhaným zelím, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Nakonec zamíchejte rýži, sůl a pepř. K dochucení lze použít vaše oblíbené koření a bylinky. Pekáč si vymažte olejem, z masa si vyrobte malé bochánky a dejte je na plech. Z tohoto množství vyrobíte asi dvacet bochánků.

Příprava omáčky na maso

Na pánvi si na másle a oleji usmažte cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev a česnek. V misce si mezitím smíchejte rajčata se zakysanou smetanou. Vzniklou směs nalijte do pánve, vařte asi minutu, aby se směs krásně spojila a zhoustla, nakonec nalijte horkou vodu, osolte, přidejte pepř a cukr. Celou směs ještě pořádně promíchejte.

Pečení zelných rolek s omáčkou

Na bochánky z mletého masa nalijte omáčku a celý pekáč zakryjte alobalovou folií, nebo přiklopte pokličkou. Vložte do předehřáté trouby na 200°C a pečte 40 minut, po uplynutí této doby pekáč odkryjte a pečte dalších asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá krusta.

Jídlo podávejte ještě teplé, připravit si k němu můžete například zeleninové saláty. Maso bude krásně šťavnaté a líné rolky se vám budou doslova rozplývat v ústech. Díky zakysané smetaně bude jídlo krásně jemné. K tomuto pokrmu se skvělé hodí například i vařené nebo šťouchané brambory. Dobrou chuť.