Mleté maso vyladěné k dokonalosti. Stačí přidat jednu tajnou ingredienci a té chuti se nic nevyrovná

Nebojte se experimentovat. I zdánlivě šílené kombinace jídel mohou být tím nejlepším, co jste kdy ochutnali. Jako například mleté maso s přidáním cukru.

Každá hospodyňka má své vlastní způsoby vaření. Některé triky nasbírala vlastními zkušenostmi, jiné převzala od své maminky či babiček. Tak jako tak je dobré vzdělávat se i v oboru vaření po celý život. Nikdy nevíte, jaký tip vám přijde vhod při přípravě nejrůznějších pokrmů. Například práce s mletým masem může zahrnovat recepturu, v níž se do něj přidává cukr, surovina, kterou by v mase rozhodně nikdo nečekal.

Dokonalá rovnováha chutí

Zřejmě vám v hlavě vyvstala otázka, proč zrovna cukr do masa? Nejedná se zrovna o složku, kterou bychom do jídla, jenž se nechystáme připravovat na sladko, přidávali. Cukr však v tomto případě představuje koření, které vytváří dokonalou rovnováhu chutí ve výsledném pokrmu. Můžete jej najít například i v boršči, do něhož se přidává ze stejného důvodu, aby získal svou klasickou chuť s různými odstíny.

Fotografie: Pixabay

Množství cukru na kilo masa

Na jeden kilogram masa zpravidla připadá jedna polévková lžíce cukru. Ať už připravujete karbanátky, sekanou nebo hamburgery, maso zůstane šťavnaté, měkké, voňavé a při smažení získá nádhernou křupavou krustu. Vždy je ale lepší držet se s cukrem trochu zkrátka. Když to bude potřeba, můžete přisypat. Pokud ho tam dáte příliš hned na začátku, je pak velice obtížné situaci napravit. Raději cukr přidávejte po troškách.

Pečení sekané z mletého masa se sladkou krustou

Z mletého masa se nejčastěji připravuje chutná sekaná pečená v troubě. Jste-li také fanoušky tohoto pokrmu, jistě rádi zkoušíte různé obměny tradičního receptu. Je známo, že se sekaná během pečení potírá čistou vodou nebo vyšlehaným vejcem či obaluje do plátků slaniny, aby získala křupavou kůrku, ale je tady ještě jeden tip.

Fotografie: Pixabay

Pokud sekanou pečete v troubě, asi 20 minut před jejím dokončením ji potřete směsí ze lžíce cukru, popřípadě medu, zředěného malým množstvím citrónové šťávy. Vznikne tak pikantní povrch, který po dopečení získá krustu s jasnou kontrastní chutí. Můžete také vmíchat sójovou omáčku, trochu hořčice a aromatické bylinky. Takovou sekanou jste ještě nejedli.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]