Babskou směs mletého masa uzavřeme do pita chleba a orestujeme na oleji. Vůbec nad tímto jídlem nemusíte trávit čas

plněné pita chleby

Toto jídlo pochází z kuchyně Krymských Tatarů a postupně se rozšířilo do celého bývalého Sovětského svazu. Tradiční masová lahůdka je jednoduchá i rychlá.

Možná jste si s oblibou kupovali u stánku burek. Tedy směs mletého masa a zelí, zabalenou do tenkého těsta. Stejný základ má i tradiční čeburek. Jen se v něm používá jednodušší těsto z mouky a vody. Tento recept však ušetří práci i z výrobou těsta. Masová směs se plní do hotového koupeného pita chleba. A určitě můžete použít i placky na tortilly.

Jaké ingredience budete potřebovat

  • 4 plátky tenkého pita chléb
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 10 g zelené jarní cibulky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Jak postupovat při přípravě receptu

Hovězí mleté maso si dejte do misky. Vajíčko rozklepněte a přidejte k masu. Cibuli si nakrájejte na malé kostičky. Z jarní cibulky použijte spíše zelenou naťovou část, nakrájejte a vše přidejte do misky s masem. Směs nyní dochuťte solí a pepřem. Můžete však přidat i vaše oblíbené koření. Přilijte také trochu rostlinného oleje.

hromádka mletého masa

Masovou směs pořádně promíchejte nebo prohněťte rukama. Směs by měla být homogenní, aby se dala na placky dobře natírat. Nyní si na pracovní plochu položte jeden kousek pita chleba. V první variantě potřete směsí jen jednu půlku placky a přehněte jednoduše na půl.

masová směs

Můžete si však vytvořit i trojúhelníky. Vezměte si další pita placku a udělejte na ní jeden řez, který povede od středu na kraj. Nyní placku potřete masovou směsí úplně celou. Pak vezměte pita chléb u řezu a přehněte jej tak, že v placce bude chybět jedna čtvrtina. Znovu přehněte, teď bud z placky jen půlka a potřetí přehněte a zbyde vám trojúhelník. Na přesný postup skládání se podívejte ve videu níže.

plnění pita chleba

Pro zpestření přidejte do směsi nastrouhaný sýr

Nyní si rozpalte pánev, nejlepší je, pokud máte silnější litinovou a dejte do ní vyšší vrstvu oleje. Jakmile bude olej horký, vložte do něj plněné pita chleby a opečte je z obou stran. Povrch by měl být vypečený do křupava a do tmavší zlaté barvy. Po usmažení nechte přebytečný olej okapat nebo dejte placky na papírový ubrousek.

Fantazii se meze nekladou a k mletému masu můžete přidat i nastrouhaný sýr, papriku nakrájenou na kostičky nebo jinou oblíbenou zeleninu. V tradiční jednoduché podobě však tyto masové placky obsahují jen mleté maso s cibulí. Pokud tedy pátráte po receptech na rychlou a jednoduchou večeři, tyto plněné placky si k nim rozhodně můžete přidat.

https://youtu.be/6vlv7fQbHu0

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]