Skvělá a rychlá večeře: Plněná rajčata z trouby

Na konci dne vám už často dochází energie a ještě vás čeká příprava večeře. Právě proto jsme si pro vás přichystali recept na rychlé a chutné jídlo.

Bylo dokázáno, že konzumace rajčat zlepšuje náladu – možná po jejich konzumaci budete mít pocity přímo rajské. Rajčata také podporují tvorbu všech hormonů, přináší klid našemu nočnímu odpočinku a odvodňují organismus. Toto je důvod, proč se doporučují při redukčních dietách. Rajčata posilují imunitu, zlepšují sliznici i trávení. Rovněž působí blahodárně na kosti, zrak a jsou potravinou, která bojuje proti rakovině a příznivě působí na prostatu.

Rajčátka z trouby

Tato večeře je ještě chutnější než plněné zelné závitky, nad kterými se musíte mnohem déle zadýchávat. Mimochodem, místo bazalkového pesta na plněná rajčata můžete použít jakoukoli jinou omáčku, která se hodí k masu. Dobře se hodí zeleninové omáčky nebo sladkokyselé omáčky. Pro přípravu následujícího pokrmu bude potřebovat následující suroviny:

  • 7 větších rajčat
  • mleté hovězí maso – 300 g
  • cibule – 1 kus
  • česnek – 1 stroužek
  • cukr – 1 lžička
  • sůl
  • pepř
  • bazalkové pesto – 1 lžička
  • slunečnicový olej – 2 lžíce

Postup přípravy pokrmu

Nejprve si připravte náplň do rajčat. Nakrájejte si cibuli na jemné kostičky a česnek prolisujte. Poté jej smíchejte s pestem, cukrem, trochou soli a trochou pepře podle chuti.

Důkladně rajčata omyjte, do každého z nich udělejte nožem dva hluboké rovnoběžné řezy kousek od konce. Zářezy naplňte mletým masem a vložte je do zapékací misky.

Pokapejte rostlinným olejem a podle potřeby osolte. Do formy přidejte trochu vody.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia, rajčata vložte na plech nebo na do vhodné zapékací misky a pečte je asi hodinu. Po 45 minutách zkontrolujte, zda jsou plněná rajčata hotová.  Především tedy maso.

Po upečení plněných rajčat v troubě je dobré zvolit nějakou vhodnou omáčku. Pokrm se hodí i k obyčejné zakysané smetaně. Můžete do něj nasekat česnek a přidat pár kapek olivového oleje. Vytvoříte si skvělý česnekový dip. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]