Tuhle sekanou mě naučila babička z Moravy: Manžel je schopný ji zhltnout na posezení a ještě chce přidat

šiška sekané

Milovníci mletého masa si přijdou na své. Varianta na sekanou plněnou strouhaným sýrem vás určitě nadchne. Budete ji muset dělat už pořád.

Mleté maso se dá v kuchyni připravit na bezpočet způsobů. Ať už jsou to smažené karbanátky, plněné papriky nebo kuličky se smetanovou omáčkou. Klíčem k vynikajícím pokrmům z mletého masa je jeho dokonalé ochucení. Vyzkoušejte variaci na oblíbenou sekanou se sýrem, která vás svojí chutí rozhodně nezklame. Citronová omáčka už vše jen podtrhne.

Ingredience na sekanou

  • 600 g mletého masa
  • 100 g toustového chleba nebo rohlíku
  • 100 ml mléka
  • svazek zelené cibule
  • 100 g sýra Gouda
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • špetka černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 7 kuliček nového koření

Ingredience na omáčku

  • lžička hladké mouky
  • 150 ml vody
  • lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli

Postup přípravy sekané

Toustový chléb, rohlíky nebo jiné bílé pečivo zbavte kůrky v případě, že je příliš tvrdá a nerozmočila by se. Jinak ji můžete ponechat a pečivo nakrájejte na menší kostičky.Vložte do misky, zalijte mlékem a nechte pořádně nasáknout. Bokem do misky vložte mleté maso (ideálně mix hovězího a vepřového), přidejte vejce a vše promíchejte.

příprava sekané

Nyní maso ochuťtě mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zelenou cibulku nakrájejte nadrobno a přidejte k masu. Sýr postrouhejte na hrubém struhadla a zamíchejte do směsi. Dobře nasáklý chléb přidejte také k masu a vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily a maso drželo tvar.

Připravte si pekáček nebo zapékací mísu a vytřete ji rostlinným olejem. 1-2 cibule nakrájejte na kostky a rozprostřete je na dno. Z masa vypracujte pěknou šišku a položte ji na cibuli v pekáčku. Nožem udělejte v sekané malý podélný zářez a na cibuli ještě rozprostřete bobkové listy a nové koření. Sekanou pečte při 180 °C přibližně 50 minut.

omáčka na sekanou

Na pekáč vyválím mleté maso a ponořím do něj uvařená vejce natvrdo. Za 45 minut vytáhnu z trouby nevětší pochoutku

Základ na omáčku vezměte z výpeku

Maso během pečení bude uvolňovat šťávu. Průběžně však sekanou kontrolujte a v případě potřeby ji podlijte vodou. Na závěr si ještě připravte omáčku. Upečenou sekanou vyndejte z pekáče a výpek i s cibulkou a kořením přemístěte na pánev. Přidejte k němu hladkou mouku, citronovou šťávu a na středním ohni nechte pět minut provařit.

sekaná

Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte k ní vodu. Omáčku poté přeceďte přes jemné sítko a můžete dosolit, pokud by se vám zdála málo slaná. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ji s bramborovou kaší a trochou citronové omáčky. Bude vynikající i jako studená svačina s čerstvým pečivem. Uvidíte, že doma už jinou sekanou dělat nebudete. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*