Nadýchané domácí croissanty z listového těsta: Prostě vynikající! Recept s obrázky – snadný a lepší než z obchodu

Příprava listového těsta se neobejde bez procesu několikerého překládání a válení těsta. V tomto receptu je však práce s těstem omezena na nejnutnější minimum. Díky tomu je recept velmi snadný.

Pokud si rádi kupujete máslové croissanty z listového těsta a přitom rádi pečete, vyzkoušejte si tento jednoduchý recept na domácí rohlíčky, které ty kupované hravě strčí do kapsy. Jsou ještě mnohem křehčí a lahodnější. Těsto si můžete připravit do mrazáku a pak už si vždy upéct čerstvou várku, abyste měli chutnou svačinu vždy po ruce. Není nic lepšího, než je namazat máslem a vyložit sýrem, šunkou a zeleninou, anebo je prostě natřít oříškovým máslem.

Ingredience

  • Mléko – 200 ml
  • voda – 200 ml
  • olej – 100 ml
  • cukr – 1 lžíce
  • instantní droždí – 7 g
  • hladká mouka – 520 g + 130 g na kvásek
  • vaječný bílek – 1 ks
  • sůl – 7 g
  • změklé máslo – 100 g
  • vaječný žloutek + 2 lžičky mléka – na potření před pečením

Návod na přípravu

Mléko a vodu ohřejte tak, aby byly vlažné, ale ne horké. Pak obojí nalijte do mísy, přilijte k nim olej a přisypejte cukr a instantní droždí. Vše promíchejte, dokud se přísady nespojí. Prosejte do směsi 130 gramů hladké mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát asi 15 minut, aby se kvasinky aktivovaly a na povrchu směsi se objevila pěna.

Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek si na chvíli odložte stranou a bílek vyšlehejte do pevného sněhu. Ten jemně vmíchejte do mísy s vzešlým kváskem, přidejte špetku soli a prosejte dalších 520 g mouky. Vypracujte hutné, nelepivé a pružné těsto.

Zprvu přísady míchejte vařečkou, a když začnou držet pohromadě, pokračujte v hnětení ručně. Když docílíte pružné konzistence, zformujte z těsta kouli, zakryjte jej fólií či utěrkou a nechte ho v teple kynout 90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 10 dílů, z nichž zformujte kuličky. Jednu po druhé je rozválejte do kulaté placky. Každou přemístěte na talíř a povrch těsta potřete trochou změklého másla. Takto placky vyskládejte na sebe do stohu. Když je na sobě 10 placek potřených máslem, vložte je na 30 minut do mrazáku.

Zmrzlé těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a válečkem jej rozválejte na velkou a tenkou, kulatou placku. Kráječem na pizzu ji rozdělte na 16 trojúhelníků, které stočte od základny až po cíp do tvaru rohlíku. Hotové croissanty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete je odloženým žloutkem, smíchaným s dvěma lžícemi mléka a vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C péct asi 30 až 35 minut dozlatova. Nechte rohlíky zchladnout a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*