Po tomto TOP receptu šílí celý svět: Otevřený koláč s náplní jíme už týden a stále se ho nemůžeme nabažit, pokaždé měníme náplň dle chuti

Koláč s pletenými okraji vám učaruje nejen svým vzhledem, ale také svojí chutí. Je vláčný, nadýchaný a neskutečně dobrý. Nabízí také množství variant, a sice když tvarohovou náplň nahradíte jinou.  

Vzhledově nápaditý zákusek nemusí být vždy pracný. „Živoucím“ důkazem je tvarohový koláč s pletenými okraji. Kynuté těsto, z něhož je připravený, je snazší, než si možná myslíte. Je pravda, že si na něj musíte nějakou tu minutu počkat, ale výsledek takřka vždy stojí za to. Výsledný zákusek je vláčný, nadýchaný a voňavý. Ovšem pokud nejste milovníky tvarohu, můžete náplň libovolně měnit – záleží jen na vašich chuťových preferencích.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 250 mililitrů polotučného mléka
  • 600 gramů hladké mouky
  • 100 gramů zakysané smetany
  • 360 gramů plnotučného tvarohu
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 15 gramů cukru krupice
  • 60 gramů rozpuštěného pravého másla
  • 7 gramů pekárenského droždí
  • 1 kus vejce velikosti M
  • vaječný bílek na potření okrajů koláče
  • špetka soli

Postup přípravy koláče krok za krokem

V prvním kroku přípravy si nachystejte kvásek. V menší misce smíchejte 250 mililitrů teplého mléka s rozdrobenými kvasnicemi a lžící cukru a nechte 15 minut na teplém místě kynout. Jakmile vám kvásek vzejde, přelijte jej do větší mísy. Ke kvásku přidejte špetku soli, rozpuštěných 60 gramů pravého másla a rozklepnuté vejce. Následně základ těsta dobře promíchejte (skvěle vám poslouží obyčejná metlička). V dalším kroku do těsta přidejte hladkou mouku.

Mouku nejprve prosejte, a následně ji do těsta zapracovávejte po částech. Pokud se vám nedaří vypracovat měkké, poddajné a nelepivé těsto, vezměte si na pomoc kuchyňského robota nebo ruční mixér.

Hotové těsto překryjte čistou utěrkou a na teplém místě jej nechte 1 hodinu kynout. Během doby, co čekáte, si nachystejte tvarohovou náplň. Ve středně velké misce smíchejte plnotučný tvaroh se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a vejcem.

Směs rozšlehejte metličkou, nebo si vezměte na pomoc ponorný mixér. Kromě klasického plnotučného tvarohu můžete použít i tvrdý plnotučný tvaroh, který při rozdrobení vytvoří charakteristické kousky. Připravenou náplň dejte na zbývající dobu, po kterou čekáte na těsto, do ledničky.

Po uplynutí doby potřebné k vykynutí těsta jej vyklopte na vál a rukama prohněťte. Jestliže se bude těsto lepit, vál trochu pomoučete. Následně těsto rozválejte do tvaru kruhu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Do středu těsta přiložte velký mělký talíř a trochu přitlačte. Získáte tak kolo, které vám značí místo, kde bude náplň. Okraje koláče nůžkami nastříhejte a následně spleťte dohromady tak, jak je ukázáno na fotografii výše.

Až budete mít okraje zapletené, naneste do středu koláče tvarohovou náplň, kterou po ploše rovnoměrně rozprostřete. Boky koláče potřete rozšlehaným bílkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30-35 minut. Koláč můžete ozvláštnit drobenkou, nebo posypat sezamovými semínky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]