Opravdovou sladkou lahůdkou jsou máslové sušenky z jemného těsta. Dají se běžně koupit v obchodě. Ale pravdou je, že doma připravené jsou ještě mnohem chutnější.
Když chcete dobře pohostit společnost, kterou jste si pozvali, tak musíte promyslet, co hostům nabídnete. Určitě to bude chtít něco ze studené kuchyně, jež vždy přijde k chuti. Ale nesmí chybět ani něco sladkého. Co třeba upéct máslové sušenky a naplnit je ovocným džemem? Na jazyku se budou jen rozplývat, jak jsou jemné. A přitom jejich příprava nezabere moc času.
Co budete potřebovat na máslové sušenky
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 50 g ořechů – vlašské, lískové, madle podle chuti a zvyku
- špetka soli
- 1 balení vanilkového cukru
- ovocný džem
- na ozdobu – rozpuštěná čokoláda a strouhaný kokos nebo bílá čokoláda
Postup přípravy
- Do hluboké mísy dejte změklé máslo, sůl, cukr a smíchejte vše dohromady. Pak byste měli hmotu nechat našlehat elektrickým mixérem na vysoké otáčky po dobu asi 3 minut. Lze to samozřejmě udělat i ručně, ale více se u toho zapotíte a bude vám to trvat delší dobu, než vznikne krásně nadýchaná hmota.
- Do našlehané hmoty přidáte vejce a ještě dobře promícháte – opět asi 3 minut s pomocí mixéru. Když ho budete používat, nebude zapotřebí do těsta přidávat prášek do pečiva. Jestliže ale vše budete šlehat v ruce, tak prdopeč raději přidejte, aby bylo po upečení těsto pěkně nadýchané.
- Ořechy pomelete a přidáte do těsta.
- Nyní do těsta začnete pomalu přidávat prosátou mouku a jemně budete vše promíchávat pomocí gumové stěrky. Mělo by vám vzniknout tvárné a lepivé těsto, které bude držet tvar.
- Nyní budete těsto pomocí cukrářského sáčku nanášet na plech vyložený pečicím papírem. Jaký tvar si vyberete, záleží jen na vás.
- Sušenky upečete v troubě předehřáté na teplotu 180 °C po dobu asi 10 minut dokud nezezlátnou. Necháte je vychladnout a potom s pomocí ovocného džemu spojíte vždy dvě sušenky k sobě.
- Konce sušenek můžete namočit v rozehřáté čokoládě a posypat strouhaným kokosem.
Napište komentář