Lámete si hlavu s tím, co uvaříte k večeři dobrého a nic vás nenapadá? Ve většině rodin jsou masové karbanátky sázkou na jistotu. Milují je mladí i staří, a šikovný kuchtík je dokáže připravit v mnoha různých chuťových variacích.
Pro ideální konzistenci si vyberte u řezníka kus předního hovězího masa a kus vepřové plece a nechte si je umlít. V mase, které koupíte v supermarketu je totiž směs jakéhokoli vepřového, nebo hovězího masa a její použití by mohlo mít vliv na kvalitu výsledku.
Suroviny na 10 karbanátků
- 450 g hovězí maso přední mleté
- 600 g vepřová plec bez kosti mletá
- 150 g cibule
- 150 g veka
- 150 g mléko
- 30 g sůl
- 3 g pepř a paprika
- 2 kusy vejce
- 75 g strouhanka
- 30 g hladká mouka
- Tuk podle potřeby
Příprava
Začněte tím, že smícháte oba druhy masa a přidáte pomletou, nebo na jemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a červenou papriku. Důkladně promíchejte. Veku namočte v mléce a přidejte ji k masové směsi. Dále přisypejte ještě strouhanku a hladkou mouku. Zvlášť do hrnečku vyklepněte vejce, zkontrolujte, že je v pořádku a teprve pak ho přidejte k masu. Totéž zopakujte i s druhým vajíčkem. Stane se totiž občas, že mezi zdravá vejce pronikne i zkažené. Vyklepnutí zkaženého vejce přímo k masu by všechen materiál znehodnotilo. Vše důkladně promíchejte.
Vzniklou směs rozdělte na deset dílů ze kterých namočenýma rukama vytvarujte kuličku. Z té už lehce zmáčknutím uděláte známý tvar karbanátku. Neměl by být silnější, než 2 centimetry. Na pánev s kvalitním nepřilnavým povrchem nalijte trochu oleje určeného ke smažení, nechte ho rozpálit a postupně vkládejte karbanátky jeden po druhém. Nejprve je zprudka opečte z obou stran a pak můžete teplotu trochu sundat, aby se karbanátky propekly i uprostřed. To můžete zkontrolovat tak, že jeden z karbanátků po vyndání z pánve přepůlíte.
Dozlatova usmažené karbanátky zbavte přebytečného tuku pomocí papírových utěrek a můžete začít servírovat třeba s vařenými, máslem politými brambory, které zkrášlíte posekanou petrželkou.
Tipy na závěr
- Karbanátky mají neskutečné množství variací. Základem je samozřejmě kvalitní maso, cibule, vejce, sůl, pepř, mouka a strouhanka. Ostatní přísady se dají různě obměňovat. Lze vyměnit mletou papriku třeba za nové koření a majoránku. Někdo jiný zase přidává česnek a bylinky. Možné je i přidání nastrouhaného tvrdého sýra, nebo dokonce i taveného. Důležité je pouze dodržet takovou konzistenci, která bude držet pohromadě a na pánvi se nerozpadne. V případě, že je směs příliš hustá, můžete ji naředit trochou vody.
- Stejně, jako receptura i technologie přípravy má několik variant, které můžete podle svého uvážení vyzkoušet. Jednou z nich je taky smažení v trojobalu, které asi nemusíme podrobněji popisovat.
- Další je příprava na pánvi na přírodní způsob, kdy karbanátky nejprve zprudka opečete z obou stran na minimálním množství tuku a pak do pánve přilijete trochu vývaru a dusíte pod pokličkou, dokud nebudou karbanátky propečené.
- Pokud nechcete plýtvat tukem a máte troubu, která umí funkci CRISP, můžete zkusit karbanátky upéct na pečícím papíře. Stačí nastavit troubu na 5 minut na jednu stranu karbanátků, otočit je a druhou stranu dopékat také 5 minut.