Máte doma vepřové maso? Inspirujte se těmito dvěma lahodnými recepty

Vepřové maso je v české kuchyni velmi oblíbené. Připravit se z něj dá ledasco. Snad nejpopulárnější jsou vepřové řízky z kotletek. My však pro vás máme dva velmi netypické recepty, které vepřovému dodají nezaměnitelnou a také neodolatelnou chuť. Inspirujte se!

Recept na voňavou vepřovou roládu

Tato vepřová roláda vás přímo ohromí. Na její přípravu si obstarejte následující ingredience:

  • – 1 800 gramů vepřového masa vhodného k pečení
  • – 1 litr vody
  • – 2 čajové lžičky soli
  • – 1 lžičku cukru
  • – 9 až 10 bobkových listů
  • – 14 až 16 kuliček černého pepře
  • – 8 až 10 kuliček jalovce
  • – 1 lžičku mletého černého pepře
  • – 2 až 3 lžičky grilovacího koření
  • – 1 lžičku plnotučné hořčice
  • – 1 lžičku dijonské hořčice
  • – 4 až 5 stroužků česneku

Jak připravit voňavou vepřovou roládu?

Maso si očistěte a odblaňte. Poté jej ostrým nožem skrojte tak, abyste získali rovnoměrný masový plát. Do hrnce následně naplijte vodu, přisypte sůl, cukr, 5 až 6 bobkových listů, 7 až 8 černých pepřů, 4 až 5 kuliček jalovce, půl lžičky mletého pepře a lžičku grilovacího koření. Pak všechny ingredience dobře promíchejte a do roztoku naložte masový plát. Dolejte asi půl litru vody, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec přikryjte poklicí a dejte maso marinovat do lednice, ideálně přes noc. Druhý den hrnec vyjměte z chladničky, maso vytáhněte z marinády, osušte a zabalte do něj zbylé koření, potřete celou plochu plátu hořčicí plnotučnou i dijonskou, přidejte i lisovaný česnek. V poslední fázi zarolujte důkladně maso do velkého závitku a zafixujte jej potravinovou nití, nebo provázkem. Vložte do zapékací misky, přikryjte alobalem a dejte péct na dvě až tři hodiny při 200 stupních Celsia.

Servírování vepřové rolády

Až bude maso upečené, vyjměte jej z trouby a nechte asi dvacet minut vychladnout. Poté roládu pokrájejte na stejně široké plátky a podávejte s oblíbenou přílohou. Hodit se bude například vařený brambor, nebo třeba bramborová kaše. Přejeme vám dobrou chuť!

Recept na zapečenou vepřovou kotletu s jablky

Zapečená vepřová kotleta s jablky vám vykouzlí úsměv na tváři. Je lahodná a také krásně rozvoní váš byt. Potřebovat budete následující ingredience:

  • – 800 až 900 gramů vepřové kotlety
  • – 8 až 10 stroužků česneku
  • – strouhanou kůru z citronu
  • – šťávu z půlky citronu
  • – 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • – 1 lžičku soli
  • – mletý černý pepř dle chuti
  • – 250 gramů sladkokyselých jablek
  • – 100 mililitrů vody
  • – 50 gramů cukru
  • – 2 až 3 snítky čerstvého rozmarýnu

Jak připravit zapečenou vepřovou kotletu s jablky?

Vepřové maso očistěte a odblaňte. Poté prolisujte oloupané stroužky česneku a v menší misce je smíchejte spolu s olivovým olejem, citronovou kůrou, citronovou šťávou, solí, mletým pepřem a vytvořte homogenní marinádu. V dalším kroku vložte maso do velké mísy a přelijte jej právě zhotovenou marinádou. Vmasírujte ji důkladně do něj a také přidejte rozlámané snítky rozmarýnu.

Maso přikryjte v míse potravinovou fólií a dejte do lednice marinovat alespoň na několik hodin. Po uplynutí doby marinování vyjměte maso z mísy, přendejte do zapékací misky, přikryjte alobalem a dejte péct na hodinu při 180 stupních Celsia.

Poté sejměte alobal a dopékejte bez něj zhruba třicet minut. Mezitím si připravte jablkovou oblohu. Jablíčka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. Ty vsypte do malého rendlíku, přelijte vodou, přiložte snítku rozmarýnu, zasypte trochou cukru a chvíli povařte (cca 10 až 15 minut).

Servírování zapečené vepřové kotlety

Upečené maso vyjměte z trouby a pokrájejte ho na tenčí plátky. K porci přidejte dušená jablíčka a hodujte do sytosti. Maso v kombinaci se sladkokyselou přílohou bude famózní. Kdo neholduje jablkům, může je nahradit vcelku dobře i obyčejným vařeným bramborem. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]