Medové věžičky s vanilkovým krémem a smetanou. Chutnají ještě lépe, než vypadají

Pokud máte rádi sladké dezerty a chtěli byste vyzkoušet něco nového, neváhejte a vrhněte se na tento lahodný recept, jež obsahuje kombinaci vanilky a medu. 

Máte volné odpoledne a chtěli byste si jej zpříjemnit nějakým tím pečením? Nebo očekáváte důležitou návštěvu a nejste si jisti, jakým dezertem je vhodné ji pohostit? Tak jako tak, tento dezert se hodí na každou příležitost a vlastně nemusíte mít ani nějaký výjimečný důvod k tomu si jej upéct. Prostě si můžete jednou za čas udělat nějakou tu radost.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • 190 g moučkového cukru
  • 480 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 60 g medu
  • 2 vejce
  • 1 lžičku jedlé soli
  • 2 žloutky
  • Větší mísu
  • Vál
  • Válec
  • Nůž
  • Plech na pečení
  • Pečící papír

Na krém budete potřebovat:

  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g kvalitního másla pokojové teploty
  • Hrnec
  • Metličku
  • Sáček na zdobení

Na šlehačku budete potřebovat:

  • 500 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky
  • Cukr dle chuti
  • Metličku či šlehač
  • Mísu
  • Sáček na zdobení

Nejprve si vezměte větší mísu a rozklepněte do ní dvě celá vejce, poté si vezměte další dvě vejce, ale nejprve oddělte žloutky od bílků. To můžete buďto klasickou formou, tedy přelévat žloutek ze strany na stranu a nebo s pomocí platové flašky. Vejce rozklepnete na talíř a s pomocí flašky jen odsajete žloutek. Žloutky následně přemístěte k vejcím do mísy a bílky si nechejte na něco jiného.

Jakmile to budete mít, tak do mísy přidejte i máslo, med a část mouky. Vše do sebe zamíchejte rukama a během tohoto procesu postupně přidávejte zbytek mouky, moučkový cukr i jedlou sodu. Pokud chcete lepší výsledek, tak se vůbec nemusíte bát všechny sypké ingredience před zpracováním prosít přes síto. Výsledek tak bude bez zbytečných hrudek. Hněťte směs tak dlouho, dokud vám nevznikne krásné jednolité těsto, se kterým můžete dále pracovat.

Ten nejlepší dezert ke kávě

Vezměte si vál a nasypejte na něj trochu mouky, dejte na něj těsto a s pomocí válečku ho rozválejte na tenčí plát. Poté si vezměte nůž a začněte z těsta vykrajovat kolečka, jestliže vám to nejde od ruky, tak si můžete pomoci buďto formičkami a nebo na těsto jednoduše přiložte sklenici a její tvar obřežte. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a vezměte si plech, který vystelete pečícím papírem. Na takto připravený plech naskládejte všechna kolečka a dejte je upéct na cca 10 minut.

Po dopečení je vytáhněte a nechejte vychladnout, mezitím se můžete vrhnout na krém a šlehačku. Do většího hrnce nalijte mléko a přidejte dva sáčky pudinku, dosypejte moučkový cukr a na závěr vhoďte jeden žloutek. Vše promíchejte metličkou a nechejte provařit na sporáku. Jakmile směs zhoustne, tak do ní přidejte máslo, které jste ještě před začátkem nechali venku z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Tímto jste vytvořili krém, šlehačka bude ještě jednodušší.

Smetanu ke šlehání nalijte do misky a přidejte k ní dva sáčky ztužovače, nezapomeňte dochutit cukrem dle potřeby. Následně si vezměte buďto metličku nebo šlehač a vyšlehejte šlehačku. S elektronickým šlehačem to samozřejmě půjde rychleji, ale i metlička vám vystačí. Teď už je jen čas dát krém do jednoho sáčku na zdobení a šlehačku do druhého. Na sušenky naneste vždy nejprve krém a poté šlehačku, na závěr vše zalepte druhou sušenkou a vznikne vám lahodný a dobře vypadající dezert. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]