To, co je obecně považováno za zdravou pochoutku, může být pro někoho z nás škodlivé. Mezi takové pokrmy se řadí i oblíbený vývar, do kterého by to nikdo neřekl.
Vývar je oblíbeným jídlem a to hlavně v době, kdy se cítíme slabí nebo jsme nemocní. Nejen, že nás tento pokrm zahřeje, dokáže nás i zasytit a do těla dodat potřebné vitaminy, živiny a vodu. To vše v jednom. Jedná se proto o prvního pomocníka, po kterém každá hospodyně sáhne. Málokdo ale ví, že může být i škodlivý.
Mnoho dobrých vlastností, mezi nimi i ta špatná
Polévka, kterou je vývar, v sobě skrývá mnoho zajímavých, ale i škodlivých chutí. Většinou se připravuje z velkého množství ingrediencí, snadno se tak může stát, že některá z obsažených složek bude alergenem. Může se jednat o zeleninu, koření nebo maso, které se obvykle na přípravu využívá. To je skutečnost, na kterou upozorňuje web GotowanieOnet.
Velký pozor bychom si ale měli dát na jeho denní konzumaci. Podle webu Eatingwell si tím totiž nevědomky můžeme přivodit otravu těžkými kovy, jako je olovo nebo kadmium. Problém takový pokrm může způsobit také lidem s histaminovou intolerancí. Pravidelná konzumace vývaru jim dokáže způsobit rýmu, kašel, bolesti břicha a průjem.
Náš rodinný domácí sulc z vepřového a hovězího masa je lahodnou vitamínovou bombou
Pokud vývar, tak domácí
Zpozornět při jeho konzumaci by měli také lidé, kteří trpí dnou, ledvinovými kameny nebo onemocněním žlučových cest. Pokud nás trápí problémy s tlustým střevem, játry nebo slinivkou břišní, i na našem jídelníčku by se měl vývar objevovat jen sporadicky. Pozor je potřeba dát i na jeho správné skladování, v lednici nám nevydrží déle než 3 dny.
To, co bychom rozhodně v naší kuchyni měli vynechat, jsou náhražky v podobě kostek nebo tekutých bujónů. Jedná se o zbytečná dochucovadla, která do kuchyně nepatří, nikdy totiž přesně nevíte, co obsahují. Čtenáře deníku SvětKreativity jsme ale informovali o tom, jak si s tímto problémem snadno poradit. Jednoduše si stačí vyrobit domácí bujón.
Napište komentář