Náš rodinný domácí sulc z vepřového a hovězího masa je lahodnou vitamínovou bombou

domácí sulc
Fotografie: Canva

Domácímu sulcu snad nikdo neodolá. Pokrm, který milují především muži, je plný vitamínů a vpraví do vašeho těla výraznou dávku kolagenu.

Ženy ho moc neocení, ale muži jej milují. Chcete-li svému partnerovi udělat radost, jak jinak na to jít než přes jídlo. Připravte mu domácí sulc neboli huspeninu. Pokrm je nejen chutný, ale také plný vitamínů. Obsahuje obrovské množství kolagenu, jenž tvoří hlavní složku vazivové tkáně, navíc je skvělý pro pleť, vlasy i nehty. Tak neváhejte a pusťte se do toho, domácímu sulcu se totiž niž nevyrovná.

Domácí huspenina z hovězího a vepřového masa

Sulc se nejčastěji připravuje z vepřového masa, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když k němu přidáte i hovězí, spíše naopak. Pokrm bude ještě chutnější. Na výsledek si sice budete muset počkat pár hodin, ale příprava je velmi jednoduchá.

Co budete potřebovat:

  • 700 g hovězího masa
  • 1,5 kg vepřového masa
  • 3 kusy vepřové kýty
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 2 celery
  • 2–3 stroužky česneku
  • 5,5 l vody
Kynutý chléb

Nejnadýchanější domácí chléb: Díky tomuto snadnému a rychlému receptu už půl roku chléb nekupuji

Postup:

Maso si nejdříve umyjte a nechte jej namočené na 3–4 hodiny ve studené vodě. Po uplynutí potřebné doby očistěte vepřovou kýtu od veškerých nečistot. Na 5–10 minut dejte maso vařit, sbírejte z hladiny vzniklou pěnu. Následně vložte maso opět do studené vody. Mělo by být celé potopené, voda by měla dosahovat asi 2 cm nad maso. Tímto způsobem získáte čistý vývar. Maso je nezbytné vařit 5 hodin na nejnižším plamenu.

domácí sulc
Fotografie: Canva

Poklice by neměla zakrývat celý hrnec, nechte proudit trochu vzduchu a opět odstraňujte pěnu. Asi 2 hodin před koncem vaření osolte podle chuti a 1 hodinu před koncem přidejte celou mrkev, cibuli, celer a bobkový list. Popřípadě dle nutnosti dosolte. Vyjměte maso, nechte vychladnout a do vývaru prolisujte česnek. Maso nakrájejte na menší kousky, vložte do skleněných nádoby a přelijte vývarem. Po vychladnutí vložte do lednice. Jakmile vše zatuhne, můžete podávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*