2 bezkonkurenční recepty na pikantní a šťavnatá vepřová žebírka pečená v sáčku

Vyzkoušejte dva osvědčené recepty na nejvoňavější a nejlahodnější vepřová žebírka v sójové omáčce. Tajný trik spočívá v pečicím sáčku, který masu nedovolí vyschnout ani po hodinovém pečení v troubě.

Pečená či grilovaná vepřová žebírka tvoří zvláštní kapitolu kulinářského umění. Typické je pro ně pikantní koření a výrazné příchutě surovin, jako je med nebo hořčice, to vše doplněné o nedostižnou sójovou omáčku. Vyzkoušejte dva vzájemně diametrálně odlišné recepty na pečená vepřová žebírka, kterým nikdo neodolá.

Vepřová žebírka s česnekem, medem a zázvorem

  • Vepřová žebírka – 1 kg
  • cibule – 4 ks
  • česnek – 6 stroužků
  • sójová omáčka – 7 lžic
  • majonéza – 30 ml
  • citrón – ½ ks
  • med – 3 lžíce
  • zázvor – 2 cm
  • mletý hřebíček
  • sůl a pepř

Oloupaný zázvor nastrouhejte najemno a promíchejte ho s prolisovaným česnekem. Přidejte mletý hřebíček a med, sójovou omáčku, majonézu, šťávu z půlky citrónu a podle chuti sůl a pepř. Všechny přísady promixujte dohladka. Cibuli nakrájejte na proužky.

Očištěná a osušená žebra nakrájejte na porce, smíchejte je s cibulí a zalijte je marinádou v pečicím sáčku, který dobře uzavřete a pošlete žebírka na několik hodin do lednice. Celý sáček pak vložte do zapékací misky a dejte ho péct na 200 °C po dobu 60 minut. Pak sáček rozřízněte a roztáhněte tak, maso zůstalo odkryté, nechte ho dalších 10 až 15 minut očervenat a podávejte.

Žebírka s rajčaty, hořčicí a kari

  • Vepřová žebírka – 1 kg
  • sójová omáčka – 5 lžic
  • rajčatová pasta – 2 lžíce
  • hořčice – 3 lžíce
  • sladká paprika – ½ lžičky
  • mletý černý pepř – ½ lžičky
  • česnek – 3 stroužky
  • kari – 1,5 lžičky
  • rozmarýn – ¼ lžičky
  • tymián – ¼ lžičky
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej – 1 lžíce

Česnek prolisujte do misky, přidejte papriku, rozmarýn, kari, tymián, sůl a pepř, přilijte sójovou omáčku, hořčici a rajčatový protlak a vše promíchejte dohladka. Osušená žebírka rozkrájejte na porce po maximálně 5 cm a v sáčku na pečení je smíchejte s kořenicí směsí tak, aby bylo veškeré maso úplně obalené. Sáček neprodyšně uzavřete a vložte ho nejméně na 2 hodiny, lépe však přes noc, do lednice marinovat.

Před pečením sáček párkrát propíchněte párátkem, vložte ho do zapékací misky a do ní nalijte asi půl hrnku vody. Troubu nastavte na 160 °C a pečte maso 60 minut. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Pečicí sáček přitom rozřízněte, aby byla žebra odkrytá a nechte maso mohlo na povrchu očervenat. Hotová žebírka ihned podávejte se zeleninou a bramborem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*