Mini štrůdly s citronovým mascarpone

Mini štrůdly se mohou stát dokonalým dezertem na významnou společenskou událost. Perfektně se hodí například na švédský stůl. Mají velikost tak akorát a chuťově jsou naprosto výjimečné. Vyzkoušejte je a nebudete litovat.

Potřebné suroviny na přípravu mini štrůdlů

Na těsto si obstarejte:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 mililitrů tučné smetany na vaření
  • 150 mililitrů mléka
  • 25 mililitrů oleje
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • ½ lžičky soli

Na náplň potřebujete:

  • 500 gramů mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce vanilkového pudinku
  • kůru z jednoho citronu
  • šťávu z půlky citronu

Navíc ještě využijete jeden vaječná žloutek na potírán štrůdlů před pečením a trochu moučkového cukru na posypání upečených koláčů.

Jak postupovat při přípravě mini štrůdlů?

Nejprve si udělejte kvásek. Do hrnku si nalijte mléko a ohřejte ho v mikrovlnce. Nesmí být příliš horké, ale vlažné. Pak do něj rozdrobte droždí, vsypte lžičku cukru a nechte vzejít. V míse si mezitím smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a trochu soli. Následně přilijte teplejší smetanu, olej, a nakonec i kvásek a zbylé mléko. Vypracujte ze surovin hladké, měkké a nelepivé těsto. To přikryjte utěrkou a nechte v míse kynout po dobu půl hodiny.

Příprava smetanové náplně, kompletace štrůdlů, fáze pečení a servírování

Mezitím si připravte smetanovou náplň. V míse si vyšlehejte mascarpone s cukrem, přidejte citronovou šťávu, kůru z citronu, přisypte vanilkové pudinky a vytvořte homogenní krém. Těsto pak vyjměte z mísy na vál a vyválejte z něj obdélníkový plát. Na jeho vrchní straně udělejte nožem nářezy, abyste vytvořili otvory. Na spodní stranu naneste smetanový krém a zarolujte.

Závin nakrájejte na menší kusy a ty rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Povrch mini štrůdlů pomažte rozšlehaným vaječným žloutkem a dejte koláče péct do trouby na 30 minut při 180 stupních Celsia.

Upečené mini štrůdly nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]