Lidé by si měli dávat větší pozor na to, co konzumují za potraviny. Jestliže si dají staré jídlo, může jim být velice špatně a některé případy nekončí se šťastným koncem.
Jistě znáte někoho, nebo sami jste takoví, že prošlé potraviny již nekonzumujete a raději je vyhodíte. Někteří lidé najdou v lednici jogurt, na němž je napsáno včerejší datum spotřeby, ale i tak ho snědí. Není na tom nic divného, ale je potřeba, aby člověk uměl rozpoznat, kdy je jídlo již prošlé a kdy je ještě v pořádku. Jeden mladík si dal těstoviny, které uvařil před 5 dny a brzy poté zemřel.
Otrávení starým jídlem
Mladý student, kterému bylo teprve 20 let zemřel na otravu jídlem poté, co snědl špagety s rajskou omáčkou. Tyto těstoviny, které snědl, byly uvařeny před 5 dny a byly skladovány při pokojové teplotě. Aniž by studenta napadlo, jaké mohou být následky, rozhodl se ohřát tento pokrm v mikrovlnce a sníst ho. Hned poté, co se najedl, si šel zacvičit do posilovny. Z tělocvičny se vrátil trochu později než obvykle, protože začal mít jisté zdravotní potíže.
Měl velké bolesti břicha, několik hodin zvracel a také se přidal průjem. Jediné, co zvládnul, bylo napít se vody. Okolo půlnoci se mu konečně podařilo usnout. Další den ho však jeho rodiče nalezli již mrtvého. Jelikož nebylo nikomu jasné, proč zemřel, uskutečnila se pitva. Z té vzešly informace, že student zemřel okolo 4. hodiny ranní na následky otravy jídlem. V jídle, které zkonzumoval se nacházela bakterie, která je známá pod názvem Bacillus Cereus. S největší pravděpodobností právě tato bakterie způsobila u mladíka otravu jídlem.
Následky otravy jídlem
Je známo, že většinou způsobí otrava jídlem zánět žaludku, nevolnost, zvracení a průjem. Tento mladík měl nekrózou jater, překrvení plicních cév a nekrózou všech vrstev tlustého střeva. Za otravu jídlem mohou i jiné bakterie, jako je například salmonela, kampylobaktery nebo tasemnice.
Tu, kterou našli v jídle, jež mladík zkonzumoval, není příliš známá pro mnoho lidí. Abyste předcházeli otravě jídlem, nenechávejte mimo ledničku jídlo, které ještě budete konzumovat. Jedná se zejména o rýži, těstoviny, pokrmy v omáčce a mnoho dalších potravin.
Vyhněte se otravě jídlem
Každý člověk se jistě rád vyhne otravě jídlem a nevolnostem, které jsou s ní spojené. Stačí dodržovat několik pravidel a tento stav by u vás neměl nastat. Na každém obalu od potraviny bývá uvedeno, kdy je datum expirace. Uvedených informací na obalu byste se měli držet a neignorovat je. V momentě, kdy rozmrazíte potraviny, nedávejte je zpět do mrazáku.
V chladničce udržujte vždy teplotu mezi 4 a 8 °C. Jestliže potraviny zapáchají, vyhoďte je. Ledničku pravidelně umývejte a nebojte se použít i desinfekci. Před jídlem si vždy umyjte ruce a při přípravě potravin nezapomínejte omývat plochy, na nichž jste s jídlem manipulovali. Kuchyň je potřeba udržovat čistou, abyste se později neotrávili kvůli bakteriím.
Zdroj: The New York Post