Správná teplota v lednici ovlivňuje délku čerstvosti potravin. Bohužel ji má většina lidí nastavenou špatně

Fotografie: Depositphotos

Do lednice se potraviny dávají z toho důvodu, aby déle vydržely. Některé z nich jsou určené pro skladování v jistých teplotách a bez toho by se zkazily.

Pokud si nakoupíte v obchodě potraviny a budete je skladovat nevhodně, pravděpodobně si na nich později nepochutnáte, protože se spíše dříve zkazí. Jestliže byste rádi získali čerstvé a chutné potraviny z lednice, podívejte se na nastavenou teplotu, kterou v lednici máte. Možná zjistíte, že vaše jogurty se nekazí před datem spotřeby kvůli výrobci, ale kvůli špatně nastavenému chladicímu zařízení.

Potraviny se mohou začít kazit

Jakmile bude v ledničce více než 4,4 °C, mohou se v ní začít vytvářet bakterie a potraviny ztrácí na kvalitě. Postupně u nich může dojít až k tomu, že se začnou kazit a vy je poté akorát vyhodíte do koše. Takto mnoho lidí ročně prodělává peníze, protože si nehlídají správné nastavení teploty v ledničce.

Ideální teplota ledničky

Mnoho lidí si nenastaví správnou teplotu ledničky, protože to zároveň zvyšuje spotřebu elektřiny. Je však nutné podotknout, že vyhazovat zkažené jídlo vás nakonec vyjde stejně draze jako spotřeba elektřiny. Každý člověk by se měl snažit, aby měl v ledničce nastavenou teplotu od 1,7 až 3,3 °C. Pokud se vám to podaří, při této teplotě se potraviny nebudou brzy kazit a vydrží déle čerstvé.

Fotografie: Pixabay

Kontrola teploty v lednici

Pravidelnou kontrolou teploty v lednici dosáhnete toho, že se ve vašem jídle neobjeví nebezpečné bakterie, a navíc zjistíte, že některé druhy potravin vydrží mnohem déle čerstvé, než na co jste byli zvyklí. Nespoléhejte pouze na panel na lednici, který ukazuje, jaká teplota je uvnitř. Mnohem jistější a přesnější výsledky vám ukáže obyčejný teploměr. Ten stačí dát dovnitř na 20 minut.

Jak udržet chlad uvnitř zařízení

Existuje několik způsobů, jimiž lednici pomůžete, aby v ní bylo větší chladno. Prvním trikem je vychlazení pokrmů ještě předtím, než je uložíte dovnitř. Teplé polévky nebo zbytky z oběda nechte vychladnout a až poté je ukliďte. Také se podívejte na těsnění, které se nachází na dveřích ledničky. Pokud bude poškozené nebo opotřebované, vyměňte je.

Fotografie: Freepik

Když si půjdete vybrat jídlo, které si z tohoto chladicího zařízení vezmete, nenechávejte příliš dlouho otevřené dveře. V tu chvíli totiž pouštíte velké množství tepla dovnitř a chladu zase ven. Snažte se lednici udržovat spíše plnější, ale ne přeplněnou. Větší množství potravin lépe udrží chlad.

Zdroj: Afamily

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]