Zdravé cévy jsou zárukou pevného zdraví. Docílit toho je snazší, než se může zdát

Fotografie: Freepik

Abyste své cévy udržely v kondici, je potřeba dbát na zdravý a pravidelný jídelníček. Vhodný je samozřejmě i pohyb jakéhokoliv druhu. Můžete tak předejít celé řadě vážných onemocnění, které ohrožují leckdy i na životě.

Jaká onemocnění kardiovaskulárního aparátu mohou vzniknout v důsledku zanesení nebo ucpání cév?

Fotografie: Freepik

Zde je výčet nemocí, které mohou vzniknout následkem ucpání cév:

  • Ateroskleróza: vzniká v podstatě ukládáním tukových vrstev v cévách. Ty se pak mohou zcela ucpat a způsobit infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příchodu. Nemoci nepřihrává právě nezdravý životní styl, do kterého spadá například nadměrný příjem cholesterolu, kouření, nedostatek pohybové aktivity a podobně.
  • Ischemická choroba dolních končetin: projevuje se primárně zúžením tepen v dolních končetinách. Nemocný může pociťovat bolesti při chůzi, chlad v nohách, nebo svalové křeče. Rizikové faktory pro vznik nemoci jsou vlastně obdobné jako u aterosklerózy.
Fotografie: Freepik
  • Ischemická choroba srdeční: do této skupiny patří nemoci jako infarkt myokardu, či angina pectoris. Rizikové faktory jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, nadměrná hmotnost, kouření, nedostatek pohybové aktivity.

Jaké suroviny je vhodné zařadit do jídelníčku pro zdravé cévy?

Abyste si udrželi zdravý kardiovaskulární aparát, je vhodné do života začlenit více pohybu a také větší množství ovoce a zeleniny. A jaké konkrétní suroviny mohou pomoci pročistit cévy?

Fotografie: Freepik
  • Česnek: zlepšuje krevní oběh, eliminuje krevní cholesterol a rozšiřuje krevní cévy. Vyzkoušet můžete třeba česnekové mléko vyrobené ze sklenice rýžového, mandlového nebo sezamového mléka a tří prolisovaných stroužků česneku. Směs svařte asi minutu na mírném plamenu a pak vypijte přes spaním.
  • Kurkuma: je skvělý přírodní prostředek, který pomůže pročistit ucpané cévy. Nápoj si připravte ze sklenice rostlinného mléka a půl lžičky mleté kurkumy. Také přidejte lžičku medu, špetku pepře a pijte jednou až dvakrát denně.

Zdroj: Healthline

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]