Jednoduché, dostupné a opravdu chutné – mleté maso zapečené s bramborami a cibulí

Z mletého masa se dá vytvořit nekonečné množství různých receptů, a většina z nich je opravdu velice chutná. A kdo by neměl rád jídla, která se dají udělat z jednoho hrnce.

Pokud máte doma větší množství mletého masa, ale nechce se vám dělat extrémně složité jídlo, ke kterému je potřeba hodně surovin, bude tento recept přímo pro vás. Ingredience, které budete potřebovat, máte totiž každý stoprocentně doma a když ne, tak vás vyjdou na pár korun. Z tohoto malého množství surovin získáte jednoduchý, ale velice chutný pokrm, který můžete servírovat jak na obyčejný oběd, tak při nějaké sváteční příležitosti.

Co budete potřebovat

Jak už bylo řečeno, k tomuhle pokrmu je třeba pouze pár základních surovin, které má většina lidí vždy doma. Je to:

  • 550 g jakéhokoli mletého masa
  • 600 g brambor
  • cibuli
  • česnek dle chuti
  • sůl, pepř, koření a bylinky
  • 3 rajčata
  • dle chuti rostlinný olej
Fotografie: Pixabay

Proces vaření

Brambory si omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mleté maso dejte do skleněné misky a očistěte si cibuli, kterou nakrájejte na malé kostičky a přidejte k němu. Také tam nasypte koření, sůl, pepř a namačkaný česnek.

Záleží jen na vás, kolik česneku vezmete, někdo má rád hodně česnekové jídla, někdo ho nemusí vůbec. Vezměte si zapékací mísu a z mletého masa vytvořte malé placičky.

Fotografie: Canva

Vše z jedné zapékací mísy

Zapékací mísu vymažte olejem a do ní skládejte na střídačku plátky brambor a placičky masa. Rajčata si uvařte, oloupejte a mixérem z nich udělejte něco jako pyré. Osolte a opepřete ho a nalijte to do misky na brambory s masem. Zakryjte zapékací misku a dejte péct do trouby na 180 stupňů.

Fotografie: Pixabay

Pečte tak dlouho, dokud nebudou brambory úplně měkké. 10 minut před koncem pečení můžete nahoru nasypat strouhaný sýr a dát ještě na chvilku zapéct. Vznikne vám křupavá krusta, která jídlu dodá tu správnou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]