Mrazivý nápis na náhrobku, který dokáže změnit život

V životě jsou situace, které se vám jednoduše vryjí do paměti. Tento nápis na náhrobku mezi ně stoprocentně patří. Jsou to ty chvíle, kdy bilancujeme a přehodnocujeme vlastní život. To se přihodilo také jednomu muži, který šel položit květinu na hřbitov, stejně jako chodí mnoho z nás. Při té cestě si však všiml jednoho náhrobku, který upoutal jeho pozornost.

Ta chvíle, která vám změní život

Muž přistoupil blíž, aby na něj pořádně viděl. Začal číst a pomalu si uvědomoval tu neskutečnou pravdu, která je v kameni vytesána. Slzy mu sice znesnadňovaly dočíst až do konce, ale přece jen se mu to podařilo.

Úvodní slova zněla takto: „Pokud jsi v této zahradě, podívej se na tuto hrobku. Měj na paměti, co čteš.“ Už úvodní věty značí, že následující řádky budou něčím, co si budete pamatovat. Co zde tedy bylo přesně napsáno?

„Poutníku! Co jsi nyní, jednou jsem já byl. A co já jsem nyní, jednou i ty budeš.“ Už v této chvíli z toho jde mráz po zádech, co říkáte? Je to krutá pravda, kterou si jen málokdy dokážeme připustit. Případně si ji připouštět vůbec nechceme.

Text však tímto nekončí a dále pokračuje následujícími slovy. „Na tomto světě je vše světské. Bohatí i žebráci, všichni jsou smrtelní. Každý jeden z nás, všichni skončí na tomto místě. Nalož se svým životem, jak nejlépe umíš, udělej, co můžeš ve svém životě udělat, protože jenom tvé skutky jdou do nebe.“

Ponaučení? Naučme se v životě vnímat ty pravé hodnoty

Rozhodně nad tím stojí za to zapřemýšlet, nemyslíte? Mnoho z nás, možná většina, se v životě ženeme za materiálními a v konečném důsledku pošetilými věcmi. Možná stojí za to se občas zastavit a uvědomit si, na čem v životě opravdu záleží.

Nezáleží totiž jen na tom, jak se budeme mít my sami, to vše pomine, ale také na tom, co na tomto světě po sobě zanecháme. Naše tělo se totiž jednou v prach obrátí, ale naše skutky, naše skutky, ty mohou přetrvat navždy.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]