Mrkvová roláda

Chystáte velkou rodinnou oslavu nebo má přijít vážená návštěva? Taková událost vyžaduje připravit i nějaký chutný předkrm. Pokud si nevíte rady, mrkvová roláda může být skvělá volba. Je to zdravý a chutný předkrm, který ale působí velmi efektně a rozhodně nemůže nikoho urazit. Přitom vám na přípravu postačí pár základních ingrediencí a trocha zručnosti s motáním rolády. Už se vám sbíhají sliny? Tak s chutí do toho.

Na mrkvovou roládu si nachystejte

  • 600 g mrkve
  • 5 vajec
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • čajovou lžičku soli
  • 10 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g tvrdého sýra
  • 3-4 lžíce majonézy
  • 3-4 stroužky česneku

Korpus

Začneme přípravou mrkve. Tu si oloupejte a nastrouhejte do velké mísy najemno. Připravte si větší pánev a nalijte do ní trochu oleje. Přidejte i máslo a počkejte, dokud se nerozpustí. Poté do pánve dejte nastrouhanou mrkev a duste ji asi 15 minut na mírném ohni.

Mrkev poté vraťte zpět do misky a nechte ji mírně vychladnout. Přidejte k ní oddělené žloutky a mletý černý pepř. Mezitím si bokem vyšlehejte z bílků hustý sníh.

Jakmile budete mít hotovo, nejprve smíchejte žloutky s mrkví a poté ke směsi pomalu vmíchejte bílkový sníh. Snažte se, aby směs zůstala kyprá a plná vzduchu.

Připravte si velký plech, který vyložte pečicím papírem. Na něj rozprostřete vzniklou směs do tenké vrstvy. Snažte se, aby těsto bylo rozetřeno rovnoměrně. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte dle výkonu vaší trouby, přibližně 15 minut.

Náplň

Mezitím si připravte náplň. Do té budete potřebovat najemno nastrouhaný sýr, který smícháte s česnekem a majonézou.

Tuto náplň rozložte na povrch upečeného a vychladlého korpusu. Je velmi důležité, aby byl korpus skutečně studený, jinak se vám sýr rozpustí a vznikne nevzhledná směs.

Nyní přichází nejsložitější část – motání rolády. Pomůže vám potravinová folie nebo alobal. Snažte se motat pevně, aby v roládě nevznikaly vzduchové bubliny.

Dejte roládu ztuhnout do lednice a poté krájejte na tenké plátky.

Dobrou chuť.