Na cuketové palačinky podle tohoto receptu budete potřebovat pouze trochu mouky

Palačinky ke snídani jsou skvělé. A když jsou navíc zdravé a zeleninové, je to ještě lepší. Rádi bychom vám proto dnes představili recept na výborné a voňavé placky ze strouhaných cuket se sýrem, které jsou svou chutí a vůní naprosto mimořádné a určitě potěší i ty, kteří jinak zeleninové pokrmy příliš v lásce nemají. Pojďte se nechat inspirovat a vyzkoušejte je doma. Uvidíte, že nebudete litovat.

Na cuketové palačinky se sýrem budete potřebovat tyto přísady:

  • cuketa – 250 g
  • rostlinný olej – 1 polévková lžíce
  • mléko – 250 g
  • hladká mouka – 100 g
  • sýr – 70 g
  • petrželka – ¼ svazku
  • zelená cibulka – ¼ svazku
  • vajíčka – 2 ks
  • sůl a pepř podle chuti

Návod na přípravu:

Cukety umyjte, odkrojte konce a nastrouhejte je na jemném struhadle. Vložte je do misky, posypejte trochou soli a promíchejte. Takto nechte cuketu stát kolem 10 až 15 minut, aby pustila šťávu. Tu pak slijte a cuketu nejlépe ještě co nejvíce vyždímejte. Nejlépe to jde pomocí čisté bavlněné utěrky. Přebytečná voda by způsobila naředění těsta, které by pak nedrželo pohromadě.

Vymačkanou cuketu vložte do mísy, nastrouhejte k ní na hrubém struhadle sýr. Petrželku a zelenou cibulku omyjte a osušte a ostrým nožem obojí nasekejte na menší kousky, které přisypejte do mísy s cuketou a sýrem. Všechny přísady navzájem dobře promíchejte.

Do vedlejší menší misky vyklepněte dvě vajíčka, která metličkou rozšlehejte na jemnou pěnu. Přilijte k ní mléko a jednu lžíci rostlinného oleje a znovu dobře promíchejte. Touto vaječnou směsí pak zalijte zeleninu ve velké míse a dobře míchejte, aby se všechny suroviny dobře propojily. Nakonec k nim přidejte také hladkou mouku a spojte ji s těstem tak, abyste vytvořili jednolitou hmotu bez hrudek.

Na kamnech si rozehřejte velkou pánev s trochou rostlinného oleje a když je dostatečně horká, nalijte na ni trochu těsta, které rozprostřete po celém povrchu pánve tak, abyste vytvořili tenoučkou palačinku. Smažte z obou stran dozlatova a pak opatrně sejměte z pánve. Takto postupujte se zbylým těstem.

Na talíři poskládejte palačinky do tvaru trojúhelníků a podávejte spolu se zakysanou smetanou nebo jinou oblíbenou omáčkou. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]