Načechrané, šťavnaté, voňavé čevabčiči dle tradičního receptu mého dědečka. Jiný recept už nehledejte

Pokud máte v lednici hovězí a vepřové maso, můžete vyzkoušet rumunské mititei, což jsou masové rolky kořeněné chuti. Hodit se k nim bude zejména čerstvá zelenina, brambory anebo čerstvé pečivo. Vyzkoušejte tuto lákavou cizokrajnou pochoutku!

Jaké ingredience potřebujete na přípravu rumunských masových rolek zvaných mititei?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny:

  • 300 gramů vepřové krkovice
  • 700 gramů hovězího masa
  • 350 mililitrů masového vývaru
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 22 gramů soli
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 6 bobulí jalovce
  • 1 lžičku semínek koriandru
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 10 česnekových stroužků
  • 1 lžičku jedlé sody

Jak postupovat při přípravě rumunských masových rolek?

Začněte tím, že si vepřovou krkovici očistíte od tučnějších částí i blanek a pokrájíte ji na kostky. Totéž učiňte i s hovězím masem. Oba druhy masa následně pomelte najemno pomocí mlýnku. K mletému v další fázi přidejte lisované stroužky česneku, sůl, mletý pepř, sušený tymián, mletou sladkou papriku, drcený kmín, jedlou sodu a pusťte se do mělnění zbylého koření. V hmoždíři si nadrťte jalovec s koriandrem a také vsypte do masového těsta. Směs ještě nařeďte trochou masového vývaru, zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice přes noc.

Tvoření masových rolek a jejich pečení

Další den vyjměte masové těsto z lednice, nechte třicet minut při pokojové teplotě a následně jej navrstvěte do cukrářského sáčku s širokou špičkou.

K ruce si také vezměte plech s pečícím papírem a na něj nastříkejte válečky, které budou dlouhé asi deset centimetrů. Nakonec je dejte péct do trouby na cca 15 až 20 minut při teplotě kolem 170 °C.

Servírování rumunských mititei

Upečené rumunské masové rolky zvané mititei vyjměte z trouby a ihned podávejte například s dipem ze zakysané smetany a česneku. Hodit se bude k pokrmu například salát z čerstvé zeleniny, pečivo typu bageta, nakládaná zelenina (kyselé okurky, červená řepa, cibulky, čalamáda) anebo vařené brambory omaštěné máslem. Přejeme vám dobré chutnání.

Jakým dalším způsobem lze mititei připravit?

Jelikož začíná také tolik očekávaná sezóna grilování, můžete masové rolky z Rumunska zvané mititei připravit rovněž na grilu. Budou mít zase o něco lepší chuť (kouřovou), kterou trouba na pečení rozhodně nenahradí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]