Tyhle vynikající bramborové rolky jsem vymyslela přesně na míru manželovi. Trefila jsem se do černého

Slané pečivo je velmi oblíbenou snídaní nebo svačinou. Často jej ale zbytečně kupujeme v obchodě, mnohem chutnější a vláčnější kusy si přitom můžeme jednoduše upéct doma.

Pečení již není tak zavrhovanou disciplínou, jako tomu bylo v minulosti. Díky podrobným receptům a postupům se do tohoto odvětví vaření pouští i naprostí začátečníci a mají úspěch. Jedním z jednoduchých receptů, se kterým si poradí téměř každý, jsou slané rolky. Jejich základními ingrediencemi jsou brambor a mouka, výsledná chuť ale dokáže ohromit.

Ingredience potřebné na bramborové rolky:

  • 65 gramů vody
  • 4 gramy sušeného droždí
  • 20 gramů cukru
  • 4 gramy soli
  • 70 mililitrů mléka
  • 200 gramů mouky
  • 30 gramů másla

Ingredience potřebné na přípravu náplně do rolek:

  • 2 středně velké brambory
  • čajová lžička majonézy
  • polévková lžíce másla
  • čajová lžička cukru
  • špetka soli
  • šunka
  • sýr

Rolky z brambor

Jako první se vrhneme na těsto

Abychom si mohli vytvořit bramborové závitky, je zapotřebí zadělat těsto. Na to budeme potřebovat hlubokou mísu, ve které si smícháme sušené droždí spolu s teplou vodou. Do této směsi následně přidáme sůl a cukr a vše pečlivě zamícháme. Jako další do směsi přijde také mléko, tímto jednoduchým způsobem nám vznikne kvásková směs. Do ní prosejeme mouku a postupným hnětením vypracujeme jednotné těsto.

Rolky z brambor

Tavený sýr je tajnou ingrediencí této vynikající rolády. Lepší poměr ceny a vydatnosti jinde nenajdete

Těsto necháme pracovat a připravíme si náplň

Na závěr do těsta zapracujeme máslo, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme minimálně hodinu stát na teplém místě. V této době se vrhneme na přípravu náplně, na kterou budeme potřebovat uvařené brambory. Ty si následně oloupeme a spojením s máslem z nich uděláme hladké pyré. K této směsi postupně přidáme majonézu, cukr a sůl. Podle chuti můžeme dochutit také pepřem nebo výraznějším kořením.

Rolky z brambor

Z těsta vytvoříme rolky s náplní

Na pomoučněném stole si vyválíme odleželé těsto a to do tvaru obdélníku. Na těsto přijde nejprve vrstva bramborové náplně, na kterou následně položíme tenkou vrstvu sýra a šunky. Těsto následně srolujeme do válečku a na jeho okraje umístíme špejli. Vzniklou roládu nakrájíme na malé šneky, které umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut na teplém místě. Poté pečeme v troubě na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*