Nadýchané placky plněné smetanovým sýrem a jarní cibulkou si zamilujete

Domácí pečivo nemá zcela jistě konkurenci. Je nadýchané, jemné a déle vydrží čerstvé. Připravte si tedy senzační placky z kynutého těsta, které jsou plněné smetanovým sýrem a jarní cibulkou! Oceníte je například ke snídani s oblíbenými uzeninami anebo na svačinu do práce.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu nadýchaných placek se smetanovým sýrem?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny na těsto:

  • 1 sklenici teplého mléka
  • 1 sklenici teplé vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • 4 šálky hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje

Na náplň budete potřebovat:

  • 200 gramů strouhaného sýra (např. eidam, gouda, čedar)
  • 2 lžíce smetanového sýra (pomazánkového)
  • 6 kusů jarní cibule

A dále k podávání:

  • trochu rozpuštěného másla
  • hrstku nasekané jarní cibulky

Jak postupovat při přípravě placek se smetanovým sýrem a jarní cibulkou?

Začněte nejprve výrobou těsta. V míse si promíchejte teplé mléko, teplou vodu, olivový olej, sušené droždí, sůl, cukr a postupně přidávejte i prosátou hladkou mouku.

Vypracujte ideálně rukama homogenní vláčné těsto, které přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 60 minut na teplém místě.

Příprava smetanové náplně a kompletace placek

Nyní se pusťte do přípravy náplně. Ve středně velké misce si smíchejte nahrubo strouhaný sýr dle preferencí spolu se smetanovým sýrem a jemně nasekanou jarní cibulkou. Poté vyjměte nakynuté těsto z mísy na pomoučený vál a rozdělte na osm stejně velkých kousků.

Z těch nakonec tvořte placky a plňte smetanovou směsí. Těsto dobře utěsněte prsty, tím vytvoříte jakési buchty. Ty však ještě zploštěte dlaní.

Pečení plněných placek a jejich konzumace

Připravené placky plněné smetanovým sýrem dejte péct dozlatova z obou stran na suché pánvi s nepřilnavým povrchem.

Poté je nechte mírně vychladnout a podávejte potřené rozpuštěným máslem a posypané zbytkem nasekané jarní cibulky. Možné je k pečivu přikusovat i oblíbenou uzeninu nebo zeleninu. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]