Nadýchaný kukuřičný chléb

Pokud máte rádi snadné a rychlé recepty, určitě vás nadchne tento na kukuřičný chléb. Jedná se o rodinnou recepturu, kterou dala k dispozici vnučka jedné téměř devadesátileté ženy. Ta zažila ve svém mládí i hlad, proto se v rodině snažili zužitkovat co bylo v domě. Obecně to byla kukuřičná mouka, vejce, trochu vody a sůl. .Tak vzešel nápad na kukuřičný chléb.

Potřebné ingredience na kukuřičný chléb

Těsto připravíte z:

  • 3 šálků kukuřičné mouky
  • 1 šálku hladké mouky
  • trochy vařící vody
  • soli dle chuti
  • 1 vejce
  • trochy cukru (nepovinné)

Jak postupovat při přípravě kukuřičného chlebu?

Nejprve je nutné spařit mouku. To provedete tak, že do mísy si nasypete kukuřičnou a hladkou mouku, osolíte a postupně přidáváte trochu vařící vody. Tak získáte polotekutou hmotu. Přidat musíte jen tolik vody, abyste vytvořili homogenní těstíčko. Až vychladne, rukama jej vypracujte, aby se nelepilo, bylo hladké, měkké a drželo tvar. 

Pečení kukuřičného chleba

Až budete mít těsto hotové, vytvarujte z něj bochník a vložte ho do formy vymazané olejem, nebo vystlané pečícím papírem. Tuto formu také položte na plech, v kterém je nalitá do půlky voda.

Ta se bude během pečení odpařovat a zabrání popraskání pečiva. Povrchu těsta pomažte rozšlehaným vejcem. Chleba pečte v troubě asi hodinu při 180 stupních Celsia. 

Servírování kukuřičného chleba

Upečený chléb nechte vychladnout a poté pokrájejte na plátky. Podávejte s oblíbenými pomazánkami, salámy, nebo sýry. V případě, že si budete chtít připravit sladký chléb, stačí do těsta před pečením přidat cukr.

Možné je vložit i nasekané vlašské ořechy, rozinky, či kandované ovoce nejrůznějších druhů. Sladký chléb bude výborný s domácí ovocnou marmeládou, džemem, arašídovou pomazánkou, nebo Nutellou. Vytvoříte si tak jakýsi biskupský chlebíček. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]