Nakládaná zelenina na zimu

Nakládaná zelenina je vděčným pokrmem, který můžete se spíže nebo sklepa vyjmout kdykoliv potřebujete. Hodí se k jakémukoliv masitému pokrmu. S tímto salátkem oslníte rovněž kdejakou návštěvu, která k vám zavítá na slavnostní večeři. 

Potřebné suroviny na přípravu nakládané zeleniny

Než se pustíte do nakládání zeleniny, připravte si:

  • 1 kilogram salátových okurek
  • 1 kilogram rajčat
  • Několik snítek kopru a petržele
  • 300 gramů papriky
  • 300 gramů cibule
  • 300 gramů bílého zelí
  • 300 gramů mrkve
  • 2 lžíce soli
  • 100 gramů cukru
  • 1 lžíci octa
  • 150 mililitrů slunečnicového oleje

Jak připravit nakládanou zeleninu?

Nejprve začněte zelím. To omyjte a najemno nasekejte. Vložte do mísy a s ním i oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli. Také si opláchněte a očistěte rajčata a papriky.

Pak je nakrájejte buď na kostičky, nebo na jemné pruhy. Okurky a mrkev očistěte rovněž a nakrájejte na plátky. Všechnu zeleninu posléze promíchejte ve větší míse. Také přidejte nasekané chilli. 

Dochucování salátu a vrstvení do sklenic

Salát následně ochuťte čerstvým jemně nasekaným koprem, petrželí, nalijte do něj ocet, slunečnicový olej, přisypte cukr a sůl. Znovu promíchejte, aby se chutě propojily. Nechte zeleninu stát asi tři hodiny.

Každou půl hodinu ji promíchejte vařečkou. Po uplynutí doby salát vrstvěte do sklenic a přikryjte víčky. Pak nádoby umístěte do hrnce s vodou a zavařujte 25 minut.

Nakonec sklenice se salátem vyjměte, dobře zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladu a temnu do konzumace. Ideální místo bude sklep, nebo spíž.

Salátek je chutný jak samotný, tak třeba v kombinaci s pečenými brambory, řízky, sekanou, masovými kuličkami, karbanátky, kuřecími steaky, nebo vepřovou krkovicí. Je jen na vás, jak si jej užijete. Po otevření skladujte zeleninu v lednici. A nakonec přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]