Nejlepší nakládané švestky na zimu: Tento vesnický recept je zcela bez sterilizace a předává se z generace na generaci

Jelikož je chvíli po švestkové sezóně, určitě musíte ze zbylého ovoce udělat tuto zavařeninu. Je naprosto skvělá a také jednoduchá.

Asi všichni moc dobře víte, že takové nakládané švestky jsou naprosto skvělé například k nějakému masu. Z nich se dělá proslulá švestková omáčka, kterou miluje opravdu velké množství lidí. Ale samozřejmě, že se mohou jíst i jen tak, zkrátka, když na ně budete mít chuť. Udělejte si je doma a rozhodně nebudete litovat.

Co budete potřebovat

  • 2 kg švestek
  • 9 ks hřebíčku
  • 14 ks kuliček pepře
  • 3 polévkové lžíce koňaku
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 7 polévkových lžic octa

Je to opravdu jednoduché

Z tohoto množství získáte přibližně 3 sklenice švestek. Vezměte si švestky jakékoliv odrůdy a nakrájejte je na půlky. Odstraňte pecky. Do sterilizovaných sklenic rozložte koření a poté položte švestky. Zalijte vroucí vodou, přikryjte víčky a nechte 20 minut. Vodu slijte do velkého hrnce a můžete začít připravovat marinádu neboli nálev.

Na marinádu přidejte do vody cukr, přiveďte k varu a zalijte octem. Poté vařte asi jednu minutu. Marinádu nalijte do sklenic se švestkami, utáhněte víčka, otočte a počkejte, než švestky vychladnou. Tyto sklenice poté skladujte někde v chladu, třeba ve spíži. Pokud nechcete dlouho čekat, můžete si vyrobit jednu sklenici a dát ji na týden do lednice, aby byly švestky marinované. Přejeme vám dobrou chuť!