Tohle je úžasné! Recept na křupavé zelí, které netmavne a vydrží dlouho

Kysané zelí je velmi oblíbenou pochoutkou. Zkuste ho naložit podle klasického receptu, který má opravdu velmi dlouhou trvanlivost.

Mít doma nakládané zelí je velmi výhodné. V případě potřeby ho můžete podávat na stůl jako salát k hlavnímu jídlu, můžete ho přidat do boršče nebo ho podusit a přidat k připravovanému pokrmu s knedlíky. Využití má opravdu mnoho. Skvělé je, že jeho chuť vydrží stejná opravdu dlouhou dobu a stejně tak dlouho bude zelí také příjemně křupavé. Vyzkoušejte tento obyčejný recept.

Připravte si následující ingredience

Na nakládání budete potřebovat čtyři hlávky zelí a stejný počet mrkví. Dále bude potřeba sůl. Na jednu třílitrovou sklenici bude potřeba 600 gramů soli. Potřebovat budete 10 litrů vody. Tento objem surovin by vám měl stačit na sedm třílitrových láhví. Pochopitelně můžete použít také láhve jiného objemu. Nám se však z hlediska užívání osvědčil právě tento objem, který není ani příliš malý ani velký.

Fotografie: Pixabay

Zelí nakrájejte a mrkve ideálně nastrouhejte na hrubém struhadle. Sůl nechte rozpustit v čisté studené vodě. Polovinu připravené slané vody pak nalejte do nádoby se zelím a nechte takto stát 40 minut. Zelí pak dejte do čistých třílitrových sklenic.

Zeleninu zalijte solným roztokem a přidejte další čistý lák. Sklenici pak uzavřete plastovým víkem a doneste na chladné místo. Ideální je zelí dát na balkón nebo do suterénu.

Fotografie: Pexels

Kvasit začne zelí za den

Zelí začne kvasit za jeden den. V případě, že je to nutné doplňte ještě do sklenic solný roztok a každý den promíchejte, aby se uvolnit oxid uhličitý. Po svou týdnech by zelí mělo být připravené k použití. Poté ho tedy můžete uskladnit. Vhodné je samozřejmě uchovávat zelí na chladném místě, ideálně tedy ve sklepě, kde je stálá nízká teplota. Takto připravené zelí můžete konzumovat samotné nebo ho podávat jako salát připravený s čerstvou cibulí, bylinkami a olejem.

Fotografie: Freepik

Z nakládaného zelí s mrkví bude také skvělá zelná polévka a úžasně bude zelí chutnat také v oblíbeném ruském boršči. Je samozřejmě jen na vás, jak využijete zelí a jak dlouho u vás doma vydrží. Pokud rádi experimentujete, můžete jednu skleničku naložit ještě jinak. Skvěle totiž chutná také zelí, ke kterému kromě mrkve přidáte ještě zelená jablka a cibuli. Zatímco jablka je vhodná strouhat do směsi stejně jako mrkev, cibuli byste měli nakrájet na půlkolečka. Takto připravené zelí vydrží asi dva měsíce.