Nakládané okurky bez octa a zavařování: Prastarý recept našich babiček. Dříve v sudech, dnes v PET lahvích

nakládané okurky

Nakládané okurky patří do spíže každé babičky. Dříve se s touto zeleninou zacházelo mnohem jinak než dnes. I přesto si okurky doma uskladnit zvládne i moderní žena.

Okurky se v minulosti nakládaly a zavařovaly nejen ve velkém množství, ale také velmi často. Postupně se od tohoto trendu upustilo, nyní se k němu ale mnoho domácností opět navrací. Chuť kupovaných nakládaných okurek se nikdy nevyrovná těm domácím. Máme pro vás jednoduchý návod, díky kterému si připravíte přesně takové okurky, jaké dělala vaše babička.

Na nakládané okurky budeme potřebovat:

  • 1 kilogram soli
  • 10 litrů vody
  • okurky
  • bylinky a koření vhodné pro nakládání

Křupavé, aromatické, středně slané a mírně sladké

Nejprve si pečlivě omyjeme každou okurku, abychom zbytečně nezavařovali nějakou nečistotu a nezničili si tak celý pokrm. Následně je namočíme do vody a necháme několik hodin bez povšimnutí. Připravíme si mezitím potřebné láhve, obvykle se používají zavařovací sklenice, v našem receptu ale zavaříme okurky do plastových lahví.

Základem nakládání je solný roztok

V 10 litrech vody smícháme 1 kilogram soli. Tuto směs mícháme tak dlouho, dokud se nám zrníčka soli nerozpustí. Jakmile máme připravený solný roztok, zkontrolujeme pomocí vajíčka jeho koncentraci. Jednoduše do roztoku položíme vejce, pokud nám plave na hladině, máme ideální směs na okurky připravenou. Roztok zakryjeme a necháme 5 dní kvasit v temné místnosti.

okurky nakládané kopr

Každou láhev naplníme až po okraj

Jednotlivé láhve postupně neplníme nejen okurkami, ale také aromatickým kořením a bylinkami. Ideální je použití čerstvého kopru. Láhve dolijeme vodou, kterou po 5 dnech vylijeme a nahradíme připraveným solným roztokem. Okurky necháme poté uložené ve sklepě po dobu 2 měsíců, to je ideální časové období na jejich zkvašení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*