Odhalte tajemství celosvětově proslulých, křupavých, nakládaných okurek. Stačí znát tento recept

Připravte si vynikající, nakládané okurky podle tradičního receptu. Jednoduchý trik zajistí jejich křupavost a netradiční zelenina jim dodá plnou chuť.

Receptů, jak připravit nakládanou zeleninu, je celá řada. Většina z nich je v základu shodných a liší se jen v některých detailech. Návod na přípravu chuťově výrazných a křupavých nakládaných okurek z Transylvánie se nicméně vymyká ve více ohledech. Nejen, že se k okurkám pro zvýraznění chuti přidávají netypické druhy zeleniny, ale rovněž se okurky do nálevu nakládají nadvakrát. Důležité je rovněž ohlídat správnou teplotu zrání okurek, která by se měla pohybovat výlučně v rozmezí 5-15 °C.

Ingredience potřebné pro přípravu 5litrové sklenice okurek:

Zelenina a koření k naložení:

  • 1,5 kilogramu okurek na nakládání
  • 4 kusy chilli papriček
  • 2 kusy větších růžiček květáku
  • 3 kusy kapie
  • 3 kusy středně velké mrkve
  • 1 palice česneku
  • křen
  • snítky kopru i s květy
  • celerová nať

Na přípravu láku si připravte:

  • 1 litr octa
  • 2 litry vody
  • 3 polévkové lžíce hrubozrnné soli
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • hořčičná semínka
  • koriandr
  • tymián

Postup přípravy krok za krokem:

Před započetím samotné přípravy je nejdůležitější věnovat dostatečnou pozornost výběru kvalitních surovin. Kromě vody, která by neměla obsahovat žádné nečistoty, nebo být například chlorována, si dejte záležet i na volbě kvalitní hrubozrnné soli. Nejdůkladněji se nicméně věnujte výběru samotných okurek. Ty by neměly být v žádném případě otlučené, pohmožděné nebo staré. Ideální jsou den předem natrhané okurky se zbytkem květu a křupavou slupkou.

Fotografie: Pexels

Jestliže se vám podaří sehnat čerstvé okurky, rozhodně s jejich zavařením neotálejte. Necháte-li je doma odležet, snižujete tak jejich výslednou křupavost. Tu okurkám zajistíte (kromě toho, že vyberete opravdu čerstvé kusy) před nakládáním spařením vroucí vodou. Spaření zničí bakterie na povrchu okurek, které mohou na zeleninu negativně působit v procesu nakládání, což napomůže jejich výsledné křupavosti.

Pro samotné zavařování si připravte 5litrovou sklenici a na její dno vložte polovinu připraveného množství kopru, křenu, česneku rozděleného na jednotlivé stroužky a polovinu očištěných chilli papriček.

Poté do sklenice přidávejte střídavě veškerou zeleninu (spařené okurky, na kolečka nakrájenou mrkev, rozpůlené kapie a na malé růžičky rozdělený kus květáku), kterou proložte zbývajícím množstvím koření. V dalším kroku zeleninu zalijte nálevem. Ten si připravíte velmi snadno.

Fotografie: Freepik

Ve středně velkém hrnci svařte vodu s octem a následně do roztoku vmíchejte 3 polévkové lžíce hrubozrnné soli, 3polévkové lžíce třtinového cukru, tymián, koriandr a hořčičná semínka. Hotový nálev nalijte do sklenice, kterou před uzavřením dobře protřepejte (zbavíte se vzduchových bublinek). Uzavřenou sklenici nechte 1,5 dne odležet, poté ji otevřete, lák přelijte do hrnce, povařte ho a nalijte zpět. Sklenici opět protřepejte, uzavřete a na temném místě nechte okurky 3 týdny uzrát při teplotě mezi 5-15 °C.