Nebesky jemný jablečný koláč uchvátí malé i velké, a strčí do kapsy i oblíbený štrůdl!

Zase štrůdl? Ne, dneska ne! Všem milovníkům pečených dezertů s chutí jablek představujeme nebesky lahodný jablečný koláč, který hravě strčí všechny druhy jablečných závinů do kapsy. Snoubí se v něm totiž jedinečná chuť jablek a vanilkového pudinkového krému.

Je delikátní a hodí se na víkendové posezení s přáteli pod slunečníkem, ale také na slavnostnější příležitosti, protože se dobře vyjímá na servírovacím rustikálním talíři po babičce. Příprava navíc není nikterak složitá, stačí se pustit do práce!

Ingredience

Co budete na přípravu jedinečného jablečného koláče s pudinkovým krémem kromě pečicí formy na koláč potřebovat? Připravte si:

na těsto:

  • hladká mouka – 500 g
  • máslo – 250 g
  • vanilkový cukr – 1 balení
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • cukr – 200 g
  • zakysaná smetana – 2 lžíce
  • vejce – 1 ks
  • žloutek – 1 ks

na krém:

  • vanilkový pudink – 2 balení
  • cukr – 6 lžic
  • mléko – 700 ml

na náplň:

  • jablka – 6 ks
  • strouhanka – 3 lžíce
  • citronová šťáva – dle chuti

Příprava

Připravte si mísu, do které nasypte mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Všechny suché ingredience promíchejte se změklým máslem a zbylými ingrediencemi do hladkého těsta. To rozdělte na dvě části, jedna musí být o něco menší než druhá. Zabalte zvlášť do potravinové folie a dejte na 1,5 hodiny do chladničky.

Nyní si připravte jablka, která dobře omyjte, oloupejte slupku, zbavte je jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte v misce spolu s citronovou šťávou.

Do hrnce odlijte 500 ml mléka a zahřejte, do zbytku mléka rozpusťte dvě balení pudinku a přidejte cukr. Poté připravte pudinkový krém jako obvykle.

Připravte si kulatou dortovou formu (cca o Ø 28 cm), vymažte ji máslem a vysypejte strouhankou. Větší těsto z chladničky prohněťte na pracovní ploše a rovnoměrně rozprostřete po celém dně formy a vytvořte i zvýšené okraje. Vršek těsta opět posypte strouhankou a naskládejte dvě vrstvy plátků jablek. Na jablíčka nalijte ještě horký pudink.

Menší balíček těsta, který zbyl v chladničce, rozválejte na pracovní ploše na tenko a vykrájejte nožem asi 1 cm široké proužky. Z těch vytvořte na vrchu koláče mřížku.

Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 60 minut. Poté vyjměte a nechte vychladnout před vyjmutím z formy. Koláč servírujte jemně posypaný moučkovým cukrem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]