Nedělejte brambory v troubě, dokud si neuložíte tenhle recept. Jedině takto jsou násobně lepší, než ty klasické z pekáče

Jednoduché a rychlé recepty ocení v dnešní hektické době kdejaká hospodyňka. Inspirujte se tedy například tímto, na slaný koláč s bramborami a cibulí. K jeho přípravě potřebujete prakticky jen 5 až 6 surovin, které jsou běžně dostupné.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu bramborového koláče s cibulí?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • 1 kilogram kvalitních brambor
  • 60 gramů změklého másla
  • 2 středně velké žluté cibule
  • 400 mililitrů mléka (lze použít i smetanu)
  • sůl dle preferencí
  • mletý pepř dle preferencí

Jak postupovat při přípravě slaného koláče s bramborami a cibulí?

Začněte tím, že si pečlivě oloupete brambory a omyjete je vodou. Poté je pokrájejte na tenčí plátky pomocí ostrého nože. Dále si oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké půlměsíčky. Nakonec suroviny jednoduše zkompletujte ve formě na koláč.

Sestavování slaného koláče a jeho pečení

K ruce si vezměte již avizovanou formu na koláč kulatého tvaru a vymažte důkladně její dno i okraje změklým máslem. První vrstvu pak budou tvořit plátky brambor, které se vzájemně překrývají (nezapomeňte je osolit a opepřit dle chuti). Druhou vrstvu tvoří půlměsíčky cibule. Takto vrstvení opakujte včetně kořenění, než se dostanete k poslední bramborové vrstvě. Nakonec vše přelijte mlékem, na povrch můžete ještě poklást malé kousky másla a dejte zapékat do trouby na zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Dalších dvacet minut dopékejte slaný koláč při nižší teplotě.

Servírování slaného koláče s bramborami a cibulí

Hotový bramborový koláč vyjměte z trouby, vyklopte z formy na talíř a po mírném zchladnutí podávejte s oblíbeným dipem nebo studenou omáčkou. Možné je pokrm použít i jako přílohu k masovým steakům. Pokud budete chtít své brambory vylepšit, můžete na povrch těsně před dopečením nasypat i strouhaný čedar nebo goudu. Pak necháte v troubě jen rozpustit. Jako obměnu můžete koláč připravit i ze sladkých brambor.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]