Nejlepší české Honzovy plněné koblihy jako ze školky. Retro recept vdechne do úst chuť dětství

Tyto koblihy jsou výborné s džemem, marmeládou, smetanou nebo vařeným kondenzovaným mlékem. Chutnat vám ale určitě budou i jen tak, posypané moučkovým cukrem. Jsou nadýchané a lehké, přesto je jejich příprava jednoduchá. Co budete potřebovat?

  • 550 g mouky
  • 250 ml teplého mléka
  • 25 g čerstvého droždí nebo 8 g droždí v prášku
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru
  • ½ lžičky soli
  • 100 g másla
  • 1 lžíce vody nebo rumu
  • Olej na smažení

Jaký je postup?

V hrnci rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Do mísy mezitím nalijte mléko, rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr, sůl, žloutky, celá vejce a vodu nebo rum. Ty se do těsta přidávají proto, aby neabsorbovalo tolik oleje při pečení, po rumu navíc dostanou koblihy zajímavé aroma. Směs promíchejte dohladka, cukr se musí úplně rozpustit.

Postupně přisypávejte mouku. Těsto pak hněťte tak dlouho, než vytvoří hladkou hmotu. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo, které nesmí být horké, a postupně ho zapracovávejte do těsta.

Těsto hněťte po dobu dalších 5–10 minut, dokud se nepřestane přilepovat ke stěnám mísy. Výsledné těsto by mělo být nadýchané a jen mírně lepivé. Na hnětení můžete použít kuchyňský robot nebo domácí pekárnu.

Mouka se na pánvi připaluje

Těsto vložte do naolejované nádoby, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi hodinu a půl kynout. Vypracujte těsto, rozdělte ho na 22 kusů po zhruba 50 gramech a z těch pak vyválejte kulaté koblížky. Tyto koblížky pak ještě umístěte na vymazaný plech, zakryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Při válení koblížků nepoužívejte mouku, při smažení se bude připalovat. Pokud těsto lepí, namažte si ruce olejem.

Rozpalte pánev s olejem, přidejte koblihy a smažte asi minutu a půl z každé strany, dokud nebudou krásně hnědé. Pokud hnědnou příliš rychle, snižte teplotu. Oleje by mělo být tolik, aby v něm koblihy plavaly.

Po osmažení je nechte vychladnout na papírových ubrouskách a podle chuti naplňte.