Urodilo se vám hodně třešní, ale ještě se necítíte na jejich zavařování? Upečte si nejrychlejší a nejjednodušší buchtu s třešněmi, jejíž příprava vám nevezme téměř žádný čas ani peníze.
Třešňových koláčů je velmi široká škála od těch snadných až po nejsložitější glazované dorty. Pokud jste teprve v začátcích svého kulinářského snažení, anebo nemáte času či peněz nazbyt, vyzkoušejte jednoduchý a levný koláč s třešněmi, který ale neztrácí vůbec nic na své chuti. Stačí vám mouka, cukr, vejce a mléko a famózní výsledek je v cukuletu na světě.
Ingredience
- Hladká mouka – 60 g
- moučkový cukr – 125 g
- vanilkový cukr – 1 balíček
- mléko – 300 ml
- máslo – 50 g
- vejce – 2 ks
- vaječné žloutky – 3 ks
- třešně – 300 g
Návod na přípravu
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy a smíchejte ho s moučkovým a vanilkovým cukrem. Za stálého šlehání metličkou přilévejte do směsi mléko a poté rozpuštěné máslo a vypracujte homogenní směs. Do té vyklepněte dvě celá vajíčka a navíc ještě tři samotné žloutky. Bílky si nechte stranou do jiného receptu. Vejce zapracujte do těsta poněkud řídké až tekuté konzistence.
Plech na pečení bohatě vymažte máslem a vysypejte moukou a nalijte do ní poloviční množství těsta. Vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte okolo 7 až 8 minut. Po uplynutí této doby vytáhněte formu z trouby a na povrch předpečeného těsta vyskládejte dobře umyté, osušené a vypeckované třešně. Zalijte je zbylým těstem a vraťte koláč do trouby na dalších 35 až 40 minut.
Hotový koláč vytáhněte z trouby, zapíchněte do něj špejli a zjistěte, zda je dostatečně propečený. Pokud po vytažení na špejli neulpívají kousky těsta, můžete ho nechat zvolna vychladnout. Pokud chcete, poprašte povrch koláče přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte ho na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Napište komentář