Ovoce, které by nemělo být uloženo v chladničce, jinak ztrácí cenné antioxidanty i skvělou chuť

Mnoho lidí skladuje ovoce a zeleninu v lednici s tím, že alespoň déle vydrží čerstvé. Lednička je bezesporu skvělý pomocník, ale některé potraviny je lépe do ní neukládat. Dnes si prozradíme, které ovoce je lépe uchovávat mimo chladničku, a také proč.

Třešně

V každé třešni je pecka, jak jistě víte. Ta dokáže absorbovat chlad a poškodit plod zevnitř. Ovoce tak může ztratit svou skvělou chuť. Pokud máte však rádi třešně chlazené, nechte je nejprve dozrát mimo lednici a poté je na pár minut uložte do lednice.

Broskve

Stejně jako třešně i broskve mohou ztratit skvělou chuť díky pecce, která absorbuje chlad a ovlivní tak výslednou chuť broskví. Jejich konzumace bude pak méně příjemná.

Mango

Asi už tušíte, že ovoce s peckami je lepší skladovat mimo lednici. Do této skupiny ovoce patří i mango. Pokud si však během léta chcete vychutnat chlazené ovoce, vložte ho do lednice těsně před konzumací. Stejně tak to platí i pro nektarinky.

Meloun

V létě určitě přijde vhod chlazený meloun. Asi nikdo si neumí představit jíst teplý meloun. Nicméně odborníci rovněž radí, že celý meloun je vhodné skladovat mimo lednici. Pokud už ho rozkrojíte, pak je dobré sníst jej co nejdříve. Do lednice se má meloun dávat vychladit také před konzumací. A proč? Protože jinak podle odborníků ztrácí spoustu antioxidantů, kterým dlouhodobý chlad nesvědčí.

Jahody

U jahod existují i různé triky, aby v lednici vydržely déle. Nicméně i jahody mají rády spíš pokojovou teplotu než chlad. Pravdou je, že v lednici opravdu déle vydrží, ale stejně jako meloun ztrácí postupně množství antioxidantů. Sice si pochutnáte, ale čím déle je skladujete, tím méně výživy pro vaše tělo.

Borůvky

Stejně jako jahody není trvanlivost borůvek tak působivá jako jejich nutriční profil. Doporučujeme konzumovat čerstvé borůvky do jednoho nebo dvou dnů od zakoupení. Jak ovoce stárne, ztrácí své vyživovací schopnosti. Tudíž v lednici sice vydrží, ale chutná jinak a ztrácí antioxidanty. Úplně jiný příběh je však borůvky či jiné ovoce zamrazit – ovoce by mělo být uloženo do mrazničky čerstvé a mělo by být po celou dobu uloženo v mrazáku.

Co ještě do lednice nepatří

Jablka – při nízkých teplotách vydávají jablka určitý druh plynu, který může urychlit zrání ovoce a zeleniny v jejich okolí

Banány – chladné a tmavé prostředí uvnitř lednice může urychlit proces hniloby

Avokádo – stejně jako nezralé banány je lépe umístit i avokádo na pracovní desku než uvnitř ledničky, pokud chcete, aby dozrávalo mnohem rychleji. Jestliže neplánujete jíst zralé avokádo hned, nechte jej v chladu

Pomeranče a citrony – chladí se rovněž 30 minut před konzumací

Obrázky: pixabay