Snadné způsoby, jak se zbavit obarvených rukou od ovoce a zeleniny

Léto je v plném proudu a s ním souvisí i sezóna ovoce. To mnozí zahrádkáři sklízí, a pak mají špinavé ruce od ovoce. Ale jinak to nejde, když z něho tvoří marmelády, džemy a kompoty. Co ale dělat v případě, když jsou vaše ruce extrémně zbarvené od ovocné dužiny? Přinášíme vám praktické rady, jak se barviva z dlaní zbavit.

Tipy na odstranění zabarvení z ovoce

Mezi druhy ovoce, které nejvíce barví řadíme zejména černý rybíz, moruše, nebo třeba borůvky. Ze zeleniny je nejvíce barvící hlavně červená řepa. Jaké metody jsou tedy vhodné k odstranění nežádoucího zabarvení pokožky?

  • Použijte roztok kyseliny citronové: ten připravíte z teplé vody a lžičky kyseliny citronové. Roztok připravte ideálně v lavoru, nebo umyvadle. Použít lze i větší plastovou misku. Ruce ve vodě důkladně oplachujte a barvivo z ovoce by mělo z kůže zmizet.
  • Vyzkoušejte i šťávu z čerstvého citronu: pokud doma nemáte kyselinu citronovou v práškové formě, pomůže velice dobře i šťáva z čerstvého citronu. Citron rozkrojte v polovině a potírejte jím dlaně zabarvené od ovoce. Nechte chvíli působit a pak smyjte.

Co když ovoce potřísní oděv?

V některých případech může dojít i k tomu, že při čistění ovoce si potřísníte oblečení. Z toho je pak náročné skvrny od ovoce odstranit. Existují však osvědčené babičkovské tipy, jak se s tímto problémem popasovat.

Velice dobrým pomocníkem dokáže být mléko, a to jak obyčejné, tak i kyselé. Do něj oděv namočte ideálně na 24 hodin a pak jej standardně vyperte v pračce.

Rovněž zabere i studená voda a běžná kuchyňská sůl. Tou skvrnu posypte a jemným kartáčkem, nebo houbičkou se snažte zabarvení z oblečení odstranit.

Oplachujte během čistění ve studené vodě. Na skvrny od ovoce na bílém oblečení zabere peroxid vodíku. Primárně se doporučuje ve všech případech potřísnění oděvu jakýmkoliv barvivem, látku namočit do studené vody a příslušnou skvrnu promnout.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]