Nepečených moučníků existuje nepřeberné množství. Díky lidské fantazii se ale objevují pořád nové.
Když jsem zašla před časem ke kamarádce na kávu, a ona mě pohostila výbornou kávovou roládou, myslela jsem, že strávila v kuchyni celé dopoledne. Vzápětí, když jsem ji poprosila o recept, jsem zjistila, že roláda je nepečená a její příprava se dá zvládnout za půl hodiny.
Suroviny
- 350 gramů sušenek
- 80 gramů másla
- 200 mililitrů mléka
- 3 lžíce instantní kávy
- 3 lžíce Nutelly
- 300 gramů kysaná smetana, nebo mascarpone
- 4 lžíce cukru
- 4 – 6 lžic strouhaného kokosu
- čokoláda na ozdobu
- kandované ovoce na ozdobu
- pečící papír
Příprava
Sušenky rozdrťte pomocí mixéru. Zahřejte mléko, rozmíchejte v něm instantní kávu a rozpusťte máslo. Tuto tekutinu pak smíchejte s drobečky sušenek. Po chvilce zpracovávání vznikne hmota připomínající svou konzistencí plastelínu.
Na stůl rozprostřete kus pečícího papíru a na něm hmotu vyválejte do tvaru obdélníku. Odkrojte přebytečné okraje a válečkem je zapracujte do obdélníkového plátu. Takto připravené těsto rovnoměrně potřete tenkou vrstvou Nutelly.
Smíchejte smetanu, cukr a kokos. Výsledný krém naneste na vyválený plát potřený Nutellou a pomocí pečícího papíru zarolujte plát do rolády. Pevně utahujte. Poté celou roládu dejte na hodinu uležet do lednice. Na ozdobu si připravte trochu rozpuštěné čokolády a nasekané kandované ovoce.
Tipy na závěr
Pokud kávová příchuť není vaše oblíbená, můžete instantní kávu vynechat a do sušenek vmíchejte dvě lžíce holandského kakaa. Množství másla pak ale zvyšte asi o 25 – 30 gramů. Vznikne tak hmota čokoládová.
Hlavně v letních měsících je škoda nevyužít čerstvé ovoce, které nám příroda nabízí. Kandované ovoce schovejte na zimu a roládu ozdobte čerstvými malinami, které pokladete na čokoládu.