Nepečená kávová roláda s kokosovým krémem. Výrazná chuť i v malém kousku

Nepečených moučníků existuje nepřeberné množství. Díky lidské fantazii se ale objevují pořád nové.

Když jsem zašla před časem ke kamarádce na kávu, a ona mě pohostila výbornou kávovou roládou, myslela jsem, že strávila v kuchyni celé dopoledne. Vzápětí, když jsem ji poprosila o recept, jsem zjistila, že roláda je nepečená a její příprava se dá zvládnout za půl hodiny.

 

Suroviny

  • 350 gramů sušenek
  • 80 gramů másla
  • 200 mililitrů mléka
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 3 lžíce Nutelly
  • 300 gramů kysaná smetana, nebo mascarpone
  • 4 lžíce cukru
  • 4 – 6 lžic strouhaného kokosu
  • čokoláda na ozdobu
  • kandované ovoce na ozdobu
  • pečící papír

Příprava

Sušenky rozdrťte pomocí mixéru. Zahřejte mléko, rozmíchejte v něm instantní kávu a rozpusťte máslo. Tuto tekutinu pak smíchejte s drobečky sušenek. Po chvilce zpracovávání vznikne hmota připomínající svou konzistencí plastelínu.

Na stůl rozprostřete kus pečícího papíru a na něm hmotu vyválejte do tvaru obdélníku. Odkrojte přebytečné okraje a válečkem je zapracujte do obdélníkového plátu. Takto připravené těsto rovnoměrně potřete tenkou vrstvou Nutelly.

Smíchejte smetanu, cukr a kokos. Výsledný krém naneste na vyválený plát potřený Nutellou a pomocí pečícího papíru zarolujte plát do rolády. Pevně utahujte. Poté celou roládu dejte na hodinu uležet do lednice. Na ozdobu si připravte trochu rozpuštěné čokolády a nasekané kandované ovoce.

Tipy na závěr

Pokud kávová příchuť není vaše oblíbená, můžete instantní kávu vynechat a do sušenek vmíchejte dvě lžíce holandského kakaa. Množství másla pak ale zvyšte asi o 25 – 30 gramů. Vznikne tak hmota čokoládová.

Hlavně v letních měsících je škoda nevyužít čerstvé ovoce, které nám příroda nabízí. Kandované ovoce schovejte na zimu a roládu ozdobte čerstvými malinami, které pokladete na čokoládu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]