Nastrouhám brambory se sýrem, přidám 1 vejce a kapku olivového oleje. Nikdy bych nevěřila, že doma můžu připravit tak výtečné bramboráčky

Představte si bramborák, který je vylepšený o houby a sýr. Všechno to zabalte do ruličky, zapečte, nakrájejte a podávejte jako předkrm nebo večeři.

Bramboráky jsou skvělé. Když je naplníte nějakou dobrou nádivkou, jsou ještě lepší. A když je zapečete, nemůžete získat lepší dobrotu. Náš recept přitom berte jen jako inspiraci. Náplň si totiž můžete hravě přizpůsobit podle svého a výsledek bude vždy skvělý. A přípravy se bát nemusíte, snazší už být ani nemůže.

Na bramborovou roládu si připravte tyto přísady:

Na těsto:

  • Brambory – 600 g
  • vajíčko – 1 ks
  • sůl – dle chuti
  • sušený či čerstvý rozmarýn – dle chuti
  • olivový olej – 1 lžíce

Na houbovou náplň:

  • Žampiony nebo jiné houby – 200 g
  • plátky sýra – 4 ks
  • sůl – dle chuti

Nejprve připravte bramborové těsto

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Nyní potřebujete zbavit brambory veškeré šťávy a k tomu máte dvě možnosti. Buďto strouhané brambory vložte do velké a čisté bavlněné utěrky a v ní je co nejlépe vymačkejte (máte to i místo posilování), anebo je berte hrst po hrsti, v pěsti je vymačkejte a přemístěte do hluboké mísy. Zvolte takový způsob, který vám bude vyhovovat nejlépe.

Pamatujte ale, že pokud byste chtěli tento krok ošidit, bude se vám roláda rozpadat a nebude držet pohromadě. K vymačkaným bramborám vyklepněte jedno vajíčko, přidejte asi jednu čajovou lžičku soli a trochu rozmarýnu, sušeného nebo čerstvého. Zakápněte trochou olivového oleje a všechny ingredience důkladně promíchejte do homogenní směsi.

Upečte bramborovou placku a naplňte ji

Připravte si plech na pečení, který vystelte pečicím papírem kluzkou stranou nahoru. Na ten pak vyklopte bramborové těsto a vařečkou nebo lžící ho rozprostřete po celé ploše plechu tak, abyste vytvořili souvislou a rovnoměrnou placku, pokud možno obdélníkového tvaru. Plech s budoucím bramborákem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 30 minut dozlatova.

Po dopečení vytáhněte bramborák z trouby a nechte ho trochu zchladnout. Mezitím nakrájejte žampiony nebo jiné houby na tenké plátky a rozprostřete je po celé ploše bramborové placky. Houby zakryjte několika plátky sýra a s pomocí pečicího papíru smotejte bramborák do co nejpevnější roličky. Přemístěte ji i s papírem zpátky na plech, položte roládu spojem dolů a nechte ji dopéct dalších 10 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]