Voda z brambor se nikdy nevylévá. Použít ji lze v koupelně i na zahradě

Pro většinu lidí je voda z brambor odpadem, který končí ve dřezu. My vás naučíme, že má mnoho zajímavého využití. Až zjistíte, k čemu všemu může být vhodná, garantujeme vám, že jí nevylijete ani jednu jedinou kapku. Pro domácnost, krásu, ale i třeba vaši zahradu není nic lepšího.

Na obličej

Proč by se měla voda z brambor dávat na obličej? Důvod je jednoduchý. Jde o skvělou tekutinu určenou k ošetření pleti, které dokáže zamezit procesům stárnutí, a tak vaší kůži udrží dlouhodobě mladou. A to díky vitamínu B12, ale i látkám jako je škrob, draslík a řada elektrolytů. Nejlepší aplikace je večer před spaním.

Na vlasy

Druhou možností, k čemu se dá použít voda z brambor, jsou vaše vlasy. Pokud jim chcete dodat vitalitu, zbavit se roztřepených konečný, a chcete se také zbavit jejich suchosti, není nic lepšího. Postačí trochu vody z brambor, kterou vetřete do vlasů, necháte půl hodiny působit a potom je klasicky umyjete šamponem.

Na rostliny

I na ty se dá voda z brambor použít. Pokud nejste příznivci chemického hnojiva, tak rozhodně nenajdete nic jiného, co by snad mohlo být lepší. A aplikace? Stačí s toto vodou zalévat tak, jako by se jednalo o tu běžnou. Tedy když vaříte brambory, použijte vychladlou vodu.

Na nádobí

Voda z brambor je unikátním čističem. Nejenom, že pomůže s odstraněním mastnoty, ale skvěle vyčistí i různé zašedlé povlaky. Stejně tak se dá využít i na čištění stříbra. Příbory a šperky stačí na několik hodin namočit do dané vody a potom je pomocí hadříku dočistit a doleštit. Jednodušší už to být opravdu nemůže.

Pro zvířata

Ve vodě po bramborách je řada živin, které vaše zvířata potřebují. Pokud jim jídlo doma vaříte, nepoužívejte na to běžnou vodu, ale tu po bramborách. Jenom pozor na množství soli, které je v ní obsaženo.

Na vaření

Můžete jím nahradit klasický vývar v mnoha omáčkách. Díky tomu, že voda z brambor obsahuje škrob dojde k tomu, že po zredukování vám omáčku velmi jednoduše zahustí. Bez nutnosti používat jíšku, nebo třeba mouku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]