Netradiční Cordon Bleu z bramborového těsta: Dobrota, která se hodí nejen k rychlé večeři, ale i jako chuťovka k pivu

Cordon Bleu jistě znáte v tradiční podobě s kuřecím prsem. To se plní standardně šunkou a sýrem. Pokud však chcete zaimprovizovat, zkuste připravit tyto proslulé řízky z bramborového těsta. Jsou velmi šťavnaté, chutné a skvěle zasytí v kterýkoliv čas.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu bramborových Cordon Bleu řízků?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 10 kusů brambor
  • 100 gramů tvrdého sýra – bloček (čedar, gouda, nebo eidam)
  • strouhanku dle potřeby
  • 100 gramů šunkového salámu vcelku
  • sůl dle chuti
  • slunečnicový olej dle potřeby

Jak postupovat při přípravě bramborových Cordon Bleu řízků?

Nejprve si pečlivě oloupejte brambory, poté je omyjte, pokrájejte na menší kusy a dejte v mírně osolené vodě vařit do měkka. Následně je sceďte a rozšťouchejte spolu se solí na jemné pyré.

Dále si pokrájejte bloček tvrdého sýra na stejně široké plátky, a to samé učiňte i se šunkovým salámem.

Tvořené bramborových řízků Cordon Bleu a jejich smažení na pánvi

Nyní začněte tvořit bramborové řízky Cordon Bleu. Z kousku těsta si vždy vytvarujte placku ve velikosti dlaně, poté ji naplňte sýrem a šunkou a přiklopte druhou plackou.

Tak zhotovíte jakýsi „sendvič“. Ten obalte ve strouhance a všechny připravené porce nakonec smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.

Servírování bramborových řízků Cordon Bleu

Usmažené bramborové řízky se sýrem a šunkou podávejte ihned po usmažení. Hodit se k nim bude jakýkoliv oblíbený dip nebo studené ochucovací omáčky typu kečup, tatarka a majonéza. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud zrovna nemáte po ruce tvrdý sýr, můžete jej v receptu nahradit klidně i mozzarellou nebo nivou a gorgonzolou. I šunky se striktně držet nemusíte. Možné samozřejmě použít i jiný salám dle preferencí. Pro zvýraznění chuti pak vložte do bramborového těsta třeba stroužek česneku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]