Abyste připravili výjimečnou večeři, nemusíte se uchylovat ke složitým a zdlouhavým receptům. Plně vám postačí tento na pizzu z obyčejné pánve, kterou připravíte do čtvrt hodiny.
Pizza na všechny možné způsoby se těší velké oblibě napříč generacemi. Abyste uspokojili své chuťové buňky prahnoucí po této pochoutce, nemusíte ihned utíkat do nejbližší restaurace či pizzerie. Pizzu si totiž můžete připravit i v pohodlí domova, a to velmi snadno. K přípravě těsta vám postačí pouhé 4 ingredience a pánev. Obloha je poté na vašich chuťových preferencích – snadno si tak nachystáte pizzu sýrovou, salámovou, ale i například zeleninovou.
Ingredience potřebné pro přípravu domácí pizzy:
Na těsto si připravte:
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 6 polévkových lžic smetany na vaření 12 %
- 1 kus vejce velkosti M
- špetku soli
Na oblohu si připravte:
- 50 gramů plátkového salámu (ať již měkkého či tvrdého)
- 70 gramů tvrdého sýra
- 1 ½ polévkové lžíce kečupu (nebo rajčatové passaty)
- 2 kusy rajčat
- houby dle chuti
Postup přípravy pizzy krok za krokem:
Na pizze z tohoto těsta je skvělé, že nemusíte čekat dlouhé hodiny na to, až vykyne. Celá příprava i s pečením proto nezabere déle než čtvrt hodiny. V prvním kroku přípravy si tedy vypracujete vláčné, tažné těsto. K ruce si vezměte větší mísu, do níž nasypejte prosátou hladkou mouku. K mouce přidejte šest polévkových lžic smetany na vaření, špetku soli a jedno celé vejce. Všechny suroviny důkladně promíchejte tak, abyste získali hladké a mírně lepivé, tažné těsto.
Mísu s těstem dejte nyní stranou a k ruce si vezměte prkénko a nůž. Omytá a očištěná rajčata nakrájejte na plátky nebo na půlkolečka a dejte je stranou na talíř. Stejně pokrájejte i houby a přidejte je na talíř k rajčatům. Jednotlivá kolečka salámu můžete pro možnost lepšího rozmístění rozčtvrtit.
Polovinu připraveného, tvrdého sýra nastrouhejte na hrubém struhadle a druhou polovinu na jemném struhadle. V menší misce nastrouhaný sýr následně promíchejte.
V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte větší pánev s rovným dnem. Vymažte ji pomocí mašlovačky trochou oleje a na kamnech rozpalte. Až bude pánev dostatečně rozpálená, vyklopte na ni vypracované těsto. To pomocí stěrky či obracečky po pánvi rovnoměrně rozprostřete. Takto připravenou pizzu přiklopte pokličkou a na středním plamenu smažte asi 2 minuty. Poté pokličku zvedněte a těsto pomocí obracečky otočte.
Na otočenou pizzu následně naneste rajčatovou passatu (nebo obyčejný kečup), která tvoří jakýsi základ oblohy. Na potřenou pizzu poté přidejte salám, pokrájená rajčata a houby a nakonec vše hustě zasypte nastrouhaným sýrem. Jakmile na těsto dáte všechny kýžené suroviny, pizzu opět přiklopte a pečte dalších několik minut do té doby, než se sýr rozpustí. Podávejte nejlépe ještě horké.