Nikdy jste nejedli chutnější palačinky. Speciální recept mojí prababičky rozhodně stojí za hřích

Kdo by nemiloval palačinky? Jsou rychle hotové a chutnají k snídani každému. Někdy však klasické provedení omrzí, proto je na čase vyzkoušet nový způsob přípravy. Tento recept pochází z doby našich prababiček, které jich musely připravit dostatek, aby zbylo na každého. Sloužily k nasycení hladových žaludků po ránu, ale zbylo i na večer. Zkuste si je připravit také, jsou navýsost jemné a nadýchané!

Ingredience

Co budete na přípravu delikátní sýrových palačinek potřebovat? Připravte si kromě obvyklé pánve s nepřilnavým povrchem také pekáček na jejich dopečení a další ingredience:

  • vejce – 10 ks
  • bramborový škrob – 10 lžic
  • mléko – 1 l
  • sůl – 1 lžička
  • cukr – 2 lžíce
  • slunečnicový olej – 2 lžíce

Na náplň si nachystejte:

  • čerstvý sýr – 1 kg
  • vejce – 2 ks
  • cukr – 4 lžíce
  • máslo – 200 g

Příprava

Připravte si dostatečně velkou mísu a rozšlehejte vajíčka s cukrem pomocí metličky. Přidejte škrob.

Přilijte mléko, které by mělo mít pokojovou teplotu a dobře směs promíchejte. Nyní přisypte prosátou mouku. Osolte a na závěr přidejte slunečnicový olej. Směs v misce dokonale rozmíchejte. Nechte odstát na teplém místě asi 10 minut.

Připravte si pánev a rozehřejte jí na vysokou teplotu, pomocí naběračky nalijte těsto a opékejte palačinky jen 30 vteřin z každé strany, měly by být dokonale vláčné a nepřipečené.

Po osmažení palačinek si připravte náplň smícháním sýru, cukru a vajec v misce, dobře rozmíchejte, aby vznikla konzistentní směs.

Směsí naplňte palačinky, zabalte je do ruliček a postupně vložte do připraveného vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Rozpusťte máslo a palačinky jím potřete.

Vložte do předem předehřáté trouby o 160 °C asi na 60 minut.

Tip na podávání

Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou. Děti ocení přídavek čerstvého, kompotovaného nebo svařeného ovoce. Z borůvek, ale i jiného zahradního bobulovitého ovoce, můžete připravit žahour, stačí ovoce svařit s cukrem a smetanou na šlehání a omáčkou polít palačinky. Čerstvý sýr se s borůvkami výborně doplňuje.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]