Opečené lilky nakládané na zimu

Pokud jste na zahradě sklidili i lilky a nevíte co s nimi, můžete je jednoduše naložit do chutné marinády. Tak si připravíte nekonečné zásoby této vynikající a dietní zeleniny na chladné podzimní a zimní dny. Příprava je velice jednoduchá a hlavně rychlá. 

Potřebné ingredience na nakládané lilky

Na 20 asi půllitrových sklenic si připravte:

  • 2 kilogramy lilku
  • 500 gramů cibule
  • 5 stroužků česneku
  • grilovací koření na zeleninu
  • 150 mililitrů vody
  • 1 a půl lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 80 mililitrů octa (9 %)

Jak postupovat při přípravě opékaných a nakládaných lilků?

Nejprve si omyjte lilky a odstraňte z nich stopky. Pak zeleninu škrabkou oloupejte a totéž udělejte i s cibulí a česnekem. Následně si lilky nakrájejte na menší kousky a cibuli s česnekem na plátky. V hlubší pánvi si zahřejte slunečnicový olej a až bude rozpálený, osmahněte na něm dozlatova lilky z obou stran.

Opečenou zeleninu vložte do hlubší mísy a nechte vychladnout. Mezitím si připravte marinádu. Do hrnce vlijte vodu, přidejte k ní sůl a cukr a až se tyto suroviny rozpustí, přilijte do roztoku i ocet.

Marinádu vařte po dobu jedné minuty a pak odstavte z plotny. Až vychladne, nalijte ji do mísy na pečení lilky a přidejte k nim i cibuli, česnek, grilovací koření a dobře promíchejte. Salát přikryjte a dejte do lednice na dvanáct hodin.

Vrstvení lilků do sklenic a fáze zavařování

Až se v lilkovém salátu všechny chutě propojí, je čas vrstvení do sklenic. Zeleninu vyjměte z chladničky a poté ji vrstvěte do připravených sterilizovaných sklenic. Nakonec je potřeba salát zavařit. Nádoby přikryjte víčky, dejte do hrnce naplněného z ¾ vodou a zavařujte asi deset minut. Po uplynutí doby sklenice s lilky vyjměte, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí salát uchovávejte ve sklepě ideálně. Pochutnat si na něm pak můžete kdykoliv se vám zachce.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]